大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
佢地會覺得自己有料
然後遇到真係有料嘅junior就忌才唔俾人上
結果就係搵比自己更屎嘅人升
如是者一層屎過一層
成個質素拖低晒
以上適用於各行各業
尤其專業領域
講中我心聲
岩 我就係唔走嗰班 雖然香港冇乜增長 但尾水我覺得都食到十年
移民稅高當然係一大問題 作為中產 去到英美要交多幾十萬薪俸稅 仲未計炒股都要交capital gain tax… 你話外國樓平?交多嘅稅夠我全年365日在香港酒店staycation都仲有剩 另外美國又黑鬼又槍 過份提倡BLM LGBT 英國首相任期越做越短兩嘢比人彈劾 韓國廢到總統驚見佩洛西 日本安倍死埋啲yen跌到勁唔好洗 歐洲比俄烏搞到一獲粥最受害股匯債三殺等經濟爆破 成日話最環保♻️衣家要用返黑煤 唔差在講埋內地 房企爆煲科網又大裁員 全世界個個地方都有問題 香港其實仍然above average
新加坡可能算好 稅低 但利申去過SG做一段時間 成日要對住印度佬(職場達三四成印度印尼人)天氣又熱⋯ 啲女人個個黑抆抆
用大灣區老師醫生銀行員工 咪得
知道有人普通話都講唔掂但走返終国添,咁點吖
要睇你窮人嘅定義喺邊,我就覺得自己係窮
全副身家10萬唔夠,我而家都仲未死
其實公司都走緊好多去新加坡,北京,上海。遲少少香港人收入維唔維持到現狀都成問題。
其實主要係專才走,計頭數未必感受到身邊少咗人
過多一排啦,專才換晒人後生活影響就會feel到
9成港豬都後知後覺,結果人踩人咁走,到時先係真正開始
上年學車
教車師傅都話依排啲人都係為移民先學
醫生律師教師 讀咁多書嘅人都走 仲可以當成係一件好事

火燒後欄都可以話美好肯定係一個完全冇政治思維或考量嘅極品港豬/支那血源新港人
樓下個保安都走埋
big4 有呼吸 心跳就入到
你個腦就停撚左
全球供應鏈緊張
新電車、hybrid車全世界都要等
二手車價仲有得升
關咩香港事
有好多移咗民都唔換
舊公司係美資大企
早兩年已經想摺埋香港分部
只係留番幾個sale/ account manager就算
market細,人工高
對英文客有SG印度佬
對中文客直接搵大陸人

就算唔講政治唔講防疫
跨國企業係香香港個搞office真係豬頭骨

所以我諗唔止人才外流
機會都少左好多
呢個都真係佢地既機會黎既
去外國又真係唔上唔落
不如留低做土皇帝

不過香港人都係崇洋
過幾年如果咁唔好彩有回流潮
呢班人都係會比班空降海歸取代
香港就係豬頭骨
好彩嘅留喺香港呢兩三年食埋最後一啖肉
之後就玩完
就算香港嚟緊放寬返晒所有野 d外資公司都唔會有信心返嚟
大部分係會轉去新加坡
真心朋友唔多 但一半以上都話搵緊錢走
係唔係吹水唔知啦 但相信過多一陣時間會愈來愈明顯
傻閪
到時留係度果班已經升哂
到時in 班回流既一定撚狗咁撚,唔做既死返英國
三年都偷笑啦仲話十年
原post條友,唔該思考下.
香港靠咩野起家.
係可以溶入西方社會, 中西橋樑
中共同西方,攪到反晒檯.唔封關已經偷笑.
仲認為香港有運行??

只睇股市係8年前低橫行,每況越下.
最終香港衰過國內一二線城市生活.

走就為未來生活, 好多走既人都係睇到呢一點先走.

仲未計中共文化落來香港, 好多高薪厚職
唔到你D港豬做
中共D人做晒,香港原居變二等公民.

仲有清零政策,無得去旅行.
旅行業死直.
留係到,根本陪香港等死,
成日講香港無未來, 走得好快走
除返14億好少人移民啦 驚西
學車排期,反送中前, 一向排成年考試.
仲要有之前幾個月因疫情停左
更令排期考試延長.

其實D人真係考車為移民,不如去到再考仲快同易.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞