大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
幾個知識分子長輩, 臨退休走晒
有家庭十幾人全族移英

只要有一個有小朋友, 取得父母歡心
全家移英不是夢
同事(有d錢)個仔讀幼稚園, 學校係2個老師帶30個學生
今年停完課再返學, 28個同學仔得返22個, 2個老師改咗做1個老師+照顧小朋友嘅姨姨
你話改咗1個老師可能係cut cost, 但係無左6個同學仔就難以解釋, 可能搬屋呱
咁遲?唔係話會鎖港咩 唔驚咩
一向都大把人走,manger 級既情願去英國做packer 都唔想係香港,假又多,係香港?俾你搵到50K以上,噤點?咪又係一條狗!
我有個學生同人講搬屋,但同佢傾過計知係搬去英國
主流有言語治療師 特殊仲有物理治療 職業治療 護士
連港資公司都考慮增加員工福利
呢個真
食餅年頭食到年尾
送機又係年頭送到年尾
而加似足97咁
有料有heart嘅走曬
啲廢柴就上位
每個圈子都有人走 舊同事聽個fd講已經走左8 9個 本身中學fd又有幾個 親戚又係成家成家咁走 話感受唔到個d一係你本身就係基層 一係你就冇fd
其實咁係社會向下流緊
無能者推上去自以為有能
各位真係要睇路
我個女話佢坐開架校車出年有最少一半人唔坐(包括佢)

當然可以係轉第條線/轉校
呢個根本 好多年前都係咁排都要排一年 唔係第一日 既事
一樣
身邊熟落既朋友呢兩年繼繼續續都走左十幾個,計埋同事,而家英國重多朋友過香港。
當大陸自己到唔夠人, 你真係以為人人想來HK,
除非HK可以唔跟大陸個一套. 但睇情況就唔會.
一樣
走咗個小學校長對普通市民對整體社會有咩影響?

究竟一個城市可以無左校長定係無左警察呢?
成班細蚊仔係度FF 咩銀行經理 屌啦星
應該基層啦
你去問下中轉屋同劏房戶身邊多唔多人走
名校學生走
屋邨學生向市區走
一層一層向下流
無啦啦警咩察
英國先易搵工程
識人未到埗已經收幾個offers催佢快d過去返工
做it 同事幾個月走一個 又請唔到人
起碼有一半係排緊隊但巳經移咗民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞