大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
呢個時勢留香港學好英文做乜, 跟本唔重視英文

一係做紀律部隊, 一係搵機會掉上大陸讀書睇下識唔識到富3代做跟班仲搵到食
之前筆試加路試係大約300日
依家係大約450日
可能武肺影響都大嘅
之前大家向香港 要習慣搵多d錢 日日it 到8-9 點
向呢班「精英」眼中係正常事

佢地根本冇諗過要離開香港呢個comfort zone

多謝777 比到家下局世

逼到呢班「精英」要離開香港

去到外國完來都唔會餓死 如果係專業人士

最多就係由manager grade 落返去使紅褲仔

當然好似好耐冇做 不過佢地以前做過 好多時新手會做錯做多左野 佢地根本唔會 就更做就左人地返工 要做8個鐘 香港人 4個鐘做L 曬

家下好多做左一年啦 老細開始考慮比佢地升職加人工 大有人在

係就係第一年慘d 做返細 不過有經驗(有料到)個班發現原來世界可以好大 外國公司福利好好 同work life balance

呢班人真係未必會返去香港真係走左就走左

走之前香港搵5-6 萬 日日 朝9 晚9 (6:00 起身逼巴士)
放工食茶記 沖涼就訓

家下向英國 做細搵3皮 做中層可以比到 4-5 皮
當然你要扣20% 稅

不過你可以7:30 先起身 揸車返工(非倫敦)
8:00-8:30 返到公司 4:30-5:00 收工 返到屋企6:00 到仲可以慢慢煮個飯食再睇下 Netflix / 直頭唔煮 揸架車去friend 到食(比返買餸錢)

星期六/日 香港向酒店睇波(sorry 2019 後冇得一班friend 一路飲一路睇) 英國比50 鎊去d2流球隊 睇曼9 vs 李城 or 去酒吧一齊睇一齊9叫

更加唔好講個班「精英」已經上曬岸
本來香港可能仲要供多10 年樓 可能個個月要供12000+車位4000

家下去英國前賣左香港層樓 full paid 買左間
門口可泊車免費

由2房500 尺 搬到3房
由冇打機要小朋友訓曬先打 到有一間打機房自閉 星期五六日 /小朋友放暑假 晚晚打飽佢

再計返可動用資金月計 會比香港唔使供樓個個情況

冇資金壓力 冇工佢壓力 冇教仔壓力

呢樣野就好似香港人成人講 做慣乞兒懶做官 講法 當佢地拿到bc 佢地返唔到轉頭嫁啦
唔係樓市gogogo咩
唔係市價放就大把人接架咩
你得10萬但去左英國?
係唔夠10,而家係英國伯明翰
都幾癲
會唔會可以講下家庭背景同現況
我又唔覺得有幾癲喎
冇學歷,冇工作技能,做緊裝修學徒
養緊退休老豆
係連登講呢啲有鬼用
裝修學徒跟師傅係講英文?
同埋對客點都要用英文
咁都已經好勁啦

冇老婆仔女
咁咪可以嗰邊娶個鬼妹落地生根
都幾好
住公屋班廢老點會諗到咁多野
我可以話俾你聽落地之前我認識嘅英文生字唔超過50個,打工咋嘛唔使對客㗎,我都係跟香港人嘅公司做咋
殘體字注意:

搵到個支支網講香港新一代人口資料
成日話而家啲學生係支支後代
一路唔知有幾多
蒞緊竟然有一半dse考生係支支
癲撚到
係呀香港仍然好多人呀
全撚部係蝗扮人
香港人走曬
我宜家每個月人工交埋税平均126磅左右一日,人地見你亞洲人,你講句唔好意思英文唔係好叻加d指手畫腳Google Translate搞掂啦,如果你驚咁你一句嘢都學唔到,唔好驚衝上去就講咁好快你就學到!
最後清零 唔係長線 好快完 你上面個兩點就似樣d
屌 走左食兩家茶禮
講真香港留返曬呢班公屋同藍L 比港共政府未必唔好

有生產力 有GDP 個班走左
對中國政府來講一定希望走 100 個窮L /公屋L ,好過走一個有樓有生產力中慘

三大BEd double degree/數教唔算易入
當然冇PGDE咁難入

其實啲人係對政府糧有興趣有熱誠,人工離地到咁

試下出面commercial lab跟政府糧(唔好講chemist,SLT都夠殺),再跟足pt+跟住跳pt
到時我保證三大science水鬼升城隍,過一兩年chem就會拆出嚟獨立收生,然後三大chem就會至少同中大nursing/social work差唔多收生分數
如果跟chemist人工,咁三大chem就會係今日poly pt嘅地位
過左來先知人生原來可以好舒服地 活得有「樽鹽」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞