大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
偷呃拐騙又得 奶共又得 二世祖又得, 有錢洗撚有料
未呀
好多人都話抽唔到novo land
其實香港咁細咁窄道路,養車本身已經係件尻事,見有D人車都夾硬供,夾埋供樓成七成月入,真心唔知佢地做乜能
請問剪鋼筋沉鋼
最後都可以改標準passed
呢種係乜野思維?
偷呃拐騙啲錢係由有料既人創造出黎
無左佢地仲有咩錢可以呃
由其係有牌嘅職業,physio,occu,dietitian,醫生,護士等等,呢啲最明顯

另外就係 IT,讀Business,又做緊managerial 嗰啲,呢啲都走唔少,雖然唔會太大影響,始終無醫療行業咁明顯,但人唔走,錢都唔留香港
唔走/走唔到都最好零消費儲一個錢就一個,未來重會有好多意想不到起伏
novoland收爆飛
唔覺
成日屌人留港on 9,人地話唔移就屌
另一面就話香港好撚多機遇,呢幾年升得好快
依家工廠年代咩 老老實實 03年後香港得返大陸一條水仲有咩賺到外匯, 真心唔知
今次係大洗牌,尤其金融決策層就唔會再留係香港。
醫生搵左咁多年錢,賣左層樓去英國執業都仲得。
因為佢地上一任搵夠,唔等退休個份都可以全家走人。
好多人有澳加護照但香港搵食,依家未出清香港資產返澳加過日子囉。
移民走個班,佢層樓多數唔係近三四年買,所以佢地賺曬個升幅有錢移民
無錢走啊.......
大陸公司都係強弩之末,大陸經濟唔頂得好耐。
仲留低嘅唔好生仔。
香港人要立心走好易,有層太古/美孚,賣左佢就大把Cash Flow
其實英國都係,係香港先最易搵錢,集中左中上層職位人工高外國好多,英澳中層人工唔高但稅高,所以落袋差唔多。(中電個啊姐都千萬年薪)
躺平就香港好似仲好
35歲上主任嗰啲, 刮幾年錢又走得, 未鎖國的話
仲有個VAT ,你決定左走就要賣樓,唔係個VAT 割曬你。
當然如果自問無力走,走唔到,不論點解,預躺平就算了,真心,不要生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞