大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
我去睇醫生間診所,已經有廣東話服務
行街唔覺多香港人,因為個個wfh,但去超市就好撚覺
依家去Costco同ikea,真係大把香港人
點會冇

呢二十年日日都感受到香港舊有嗰種高效率每況越下

就咁食飯搭車個感覺都差左好多

成個香港都cake下cake下咁

換左啲咩血大家心照

日常野將就下好小事

金融醫療系統換呢啲血一定精神曬
移民嚟香港下嘛
有國安法,香港行穩致遠
唔止去新加坡 好多都去左大陸

以前誇國公司養左個regional head office係香港

近10年好多搬左去SG/ 大陸,
香港office 由regional headquarter 變左report 俾佢地

一個regional HQ以前要養百幾人
變咗local office 廿零人就夠

再講 無左regional 角色
Hk本地有幾多生意, 香港人力資源同地租都勁貴
俾坡佬/大陸人渣住你盤數,結果就係不停cut cost
巴士都開始用電動巴做藉口引入支那車
教師點都係第一線受衝擊
教教下書無啦啦插D蟈安教育俾你喎
含撚至軟
港島西區大院走左好多心臟科醫生
搞到而家睇醫生要等好耐
好快就有內地醫生嚟

其實好多人係本身已有外國居留權純粹睇定d仲未走
所以最慘係無Bno,又無錢無技術個堆
仲有19年東鐵出軌
移民咪一樣有新問題產生,咪講到外國係天堂咁
好多民生問題住落就知
做老師起薪係ACO師嘅頂薪
搵得幾多得幾多
我次次去 Marks & Spencer 都聽到廣東話。
cls
你去 St·Paul 門口睇吓幾多上咗年紀嘅學神等緊師傅,以前邊度有。
抽樓嗰班係畢咗業出嚟做野幾年搵唔多又覺得香港前境好大把位俾佢發圍,老豆又肯俾首期唔想佢走用層樓綁住佢
基本上有經歷的人同睇得遠的人都會走, 有細路嘅都一定會走
香港税低
炒股炒樓又唔洗收税
比起外國揾錢真係好易
轉香港做local office 已經算好, 好多都直接closed
美麗新香港常態
想知師兄幾錢一個月
咁就要睇你點諗,覺得自己仲上到位既話唔會覺得成個人生就咁萬零兩萬。係香港仲有機會博一專,係英國係完全無優勢點同人鬥。

唔係讀專科,惟一優勢係英文比一般人好少少,但係去到外國你就係個連英文都講唔好既人。。。。
搭巴士明顯塞少咗

明明已經少咗whf
唔明同我搵幾多錢有乜關係
D人成日話香港搵錢容易
既然係咁,要儲夠錢移民容乜易?
太好了 無哂班屎忽鬼係香港阻頭阻勢
落街食個老麥都排快d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞