大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
都係 唔係認咗命咁就一世 覺得有得搏就真係諗清楚
去咗返嚟會比人屌 衰過唔去
係,見連登個個好似都成功人士咁
萬幾既工好似唔係香港人做咁,你又話香港搵錢容易,所以想知你幾錢
感受唔到,快d做移民狗
又黎水人移民 自己留港升職執死雞
唔係我話
我都係引述連登人
個個都話香港搵錢容易
問佢唔移民嘅原因,就話無錢
唔係讀專科惟一優勢真係語言,係香港同係外國落差感真係會好大。

above average: 升職多一個加分點,人地會覺得你醒目d。

fluent: 直覺覺得你係有錢人,留過學,升職易好多

native: 唔洗講啦

係香港係人中之龍,去到外國只係一個普通人
見隔離個移民post,個個好似唔係manager就係乜鳩金融才子。揸兩萬樓下都好似垃圾咁
移民唔係去旅行,要有計畫同金錢
無錢同英文差係好痛苦
好多中層既人走咗
尤其係公司之間有合作既話,好容易聽到
去左返嚟點會俾人屌… 其實冇咩人咁得閒留意你
窮人愈黎愈多 有錢佬愈黎愈少
係每個禮拜都有
啱, 真中產唔怕抄牌
真中產有司機, 唔使唸泊車
唔明點解會怕俾人屌,屌得都唔慌好品得起邊
真係唔得咪返嚟,最起碼試過把握機會
咁就想睇你要咩生活
簡單地過 定不停上位
有D人果行俾疫情整死
但partner 佔好少人
我身邊嘅都走左十幾個去英加
其實世界上好多人都係搬嚟搬去,唔需要諗到去左就呢世都唔可以返嚟咁嚴重
不過我相信佢真係去左外國就會發現,世界上仲有好多人唔係好似香港人咁mean
咁嘅post 都有7xx 個like
基本上講親好多人移民/移民好,就差唔多600-700 個like
講親唔多人移民/回流/移民唔好,就幾百個dislike

其實啲移咗民嘅人係咪好悶,得閒就上嚟咁like 同dislike?

我身邊有人要睇政府牙醫,收新症
運輸處係負責考車,關學車乜事?

低質post 都有咁多like
哩度真係千奇唔好認真
跟大陸人條路走就啱架啦
大陸人自己最了解
佢地都走時就真係要好好考慮
所以你估到日後教育質素會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞