大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
而家起碼有得選擇
大學fresh grad去加拿大求鳩其做一年大統華就有PR, 磨多兩年入埋加藉任你去邊都得

到時撈唔掂真係要返香港先係25歲,有乜野好輸
臨走前同個保安吹水,佢無走啊
不過佢個女走咗
係 真係送 冇理由唔要
啲仔女可以帶佢哋
佢哋都半退休
我做果到走左好多中層
我外母住嗰度個保安都係, 係咪同一個人?
依家咁多文字獄教師變咗高危職業搵鬼做
我覺得當我老咗唔識普通話會無醫生睇
無錯呀,係英國會乞食架,千其唔好過黎🤣🤣🤣
好多野未蝕入骨咁解,不過經過呢兩三年速度睇到快左好多,好多大變快到連我呢個咁悲觀的人都預計唔到,大家都係就自已利益賭一餔,正如希特拉攻佔波蘭後都有成兩年好平靜,英國都有好多聲音要求議和,晌風眼位置你當然唔知風幾大,不過好多野係可以睇到成數,都係個句,人生就係不斷賭大細,祝大家好運咯
不懂普通話沒關係,最重要的是心意誠意
如果幾十歲人,未留過學或者出外工作居留過唔慣又或者有家室拖住要再三諗完全明白,但如果只係二十幾三十出頭,乜顧慮都冇,真心鼓勵你嘗試下去外國發展尤其依家易左咁多,你未必好有錢,但有時間重頭再來,呢D已經係資本,香港係點個個唔同睇法,但睇番近年咁多事,你真心覺得香港重可以"國際"落去? 金融都冇埋時,香港真係食西北風飽? "大灣區"係咪真係好似所吹咁大? 網絡年代,要/分析真心其實唔難,祝大家好運。
你不如話遲啲請大陸人做公務員,早走早著
樓主靜啦,嘈嘈吓搞到封港,累人走唔到作菓孽架嘞

都係時候轉工
治療師請唔到係因為個價比私人低好多,請唔到係正常,冇乜幾間會請到駐校,通常係買機構服務形式咁請。

It一樣,要買服務,一兩年換一次人。

校工一樣,人工問題,同埋學校多搬搬抬抬又要做埋清潔,出去做人工高啲又舒服,點會想入嚟做?做保安唔好?

老師就要睇係in唔啱定冇人in,前者居多啦,呢樣真係關移民事,有經驗嘅爭住請,大把選擇
我好贊成留返新香港俾佢哋玩,道不同不相為謀,大家各行各路仲好
爽緊提提你 中国有14億人 放幾百萬老百姓到中国香港 易如反掌
但年青人入職教育界其實唔少都係冇得揀

考唔入名牌大學> 要入教大/ied
教大出身, 唔做教書, 就好難再搵到其他非草根階層工種o既工

做教師, 高危
唔做教師, 難搵其他工
你寧願"高危"or"餓死"?
當然唔少係呢個原因但人哋捱過四五年讀完個bed,教育科又廢又悶

讀普通科雖然高啲分但畢業先死死地氣讀得1年,幾公平吖

如果中已經有熱誠都可以高分讀bed, 拎好多獎同參加唔同活動, 一畢業教傳統名校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞