大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
so?
支那佬有一句講得啱。
呢啲嘢只有零次和無數次。
違心之論一次,後面就有無數次。
支那人都唔生
你親戚仲on9過班韭菜
升職真係易左好多, 而家搶人搶到癲左
所以咪話係勉強囉
其實香港地照依個勢都係捱多十年左右
走人事少,連公司都成堆噉走
講緊五六年前已經慢慢咁搬去新加坡,而家係倒水噉搬。一係就hk region俾中國管埋。
所以留喺香港都係賺尾水,到時要維持收入水平都係要走,一係去北京上海發展,一係就早啲去歐美重爬。
支那最洗腦就係你講呢種
佢地啲細路個個都痴痴地咁仇恨其他國家人,再大啲做晒小糞紅
跟住就係身份認知洗腦
幼稚園就教咩 黃皮膚黑頭髮就係支那人

真係只有更痴線
唔好轉
政府轉頭就同大陸教學一樣
唔要英文科
做英文科老師冇前途喎

上面話銀行移民無得做本行

你真係未見識過加拿大銀行幾多香港人
幾多加拿大息魔搵香港人銀行職員
缺人缺到癲,加價搶人
而家冇料既人升撚晒職
我小學嗰陣40+人一班
宜家一班都冇30個
如果係Vancouver 個城有2x%中國人 比我都一定會請
但英國銀行唔肯開展廣東話服務,下下外判俾埋印度
識好多人話學左車先過去,早兩年已經排到仆街
其實直接去當地考仲好
唔1 take pass係香港又排到2046
其實感受到又點...
一件咁美好嘅事情, 比你講到咁負面?

1.香港地少人太多, 走咁d唔係好d?
2. 學校少d競爭, 入好學校輕鬆d, 唔洗爭崩頭, 學生讀書輕鬆d
3. 人少左, 公司請人難左, 出價高d
4. 少人左, 樓平d
唔走咪又等殺校,遲早失業襯沉船前跳啦
少咗一大堆年輕勞動力,制度崩壞又溝大陸人
香港俾盡十年就完,依家移民六年後仲有四年觀察
正常有筆錢去捱去燒走得都走啦
學校It support 無人in就正常。
出面it缺人到癲,邊個做份無前途又低人工嘅it唔通真係為睇學生妹咩?
試下請大學part time or intern都重有機會請到人
感受到真係要多謝呢啲移民撚 而家勁撚易升職 想走公司即刻加人工 啲錢易搵咗好多

利申:搵多幾年就返英國
唔覺,元朗日日都人頭湧湧,大馬路仍然人車爭路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞