大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
唔睇新聞, 身邊都已經有十幾個家庭走咗, 之後會越嚟越多
公司呀姐管300 人 做咗十幾廿年
個個預佢會坐埋MD 個位
不過一樣照走 上個月頭飛埋去英國

我公司中高層走得勁多
啲TH DH 長期請人冇人apply
呢啲人晒邊自己諗
我公司個經理都移咗民,點會感受唔到。只不過係扮瞓嘅人唔會醒。
但呢條友CV 本身閪撚硬移唔到民
咁樣有教畜CV 又加人工
贏曬
水鬼算城煌 唔夠班做依個position 大家有眼見
想比身份證陳蕾
前排啲藍絲話好慘無得翻大陸探親果啲呃人㗎
根本就自出自入
係大陸要住14日隔離酒店only 而家淨係七日就得
大陸隔離酒店又唔係貴得去邊,無心翻就扮慘
咁梗係,萬一唔好彩確診死q咗係大陸都唔知咩事
班藍既
會覺得走咗多人仲多機會
又或者好似當年咁 一大批加拿大人回流
所以佢地其實係唔係care
佢有喇
公司兩個junior post夾理得6份cv, 仲要係D中年大叔大媽黎,請唔到人
想嫁 年紀大叫佢換個新環境重慘過死

而且.....香港政府咁好個個月7000
定你個客係講停咗自由行一年
而家開翻咩來港易果啲
諗住出年移民仲同你買啲10-15年先有回報嘅insurance plan?
我家姐都係喺正苦做咗好多年contract
一直升唔到, 係呢2年移民潮即刻升咗佢做perm
來港易唔係俾香港人上咗大陸返嚟咩
係就係 唔係就唔係啦
勉強
十足十 d人178又話自己180
160 又話自己165咁
過十皮收入個人覺得唔係多,但唔敢話自己基層,你覺得算唔算中產?John 曾將中產條bar set得太高
樓主自己唔走 發現咁多身邊嘢
計人頭數就冇影響,但要計工種呢,走左個牙醫都冇可能換血即刻有第2個牙醫頂上啦
藍人走得快過黃人喎
走去做低技術同喺香港搵返差唔多個啲人走最多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞