大家開始感受到移民潮未,個仔小學校長突然辭職,走左10個教師二級英文教師2年請唔到,銀行經理連換2個

806 回覆
1032 Like 47 Dislike
英文老師要過到基準又或者要有英文 degree 加英文教育專科學位
依家英文老師走得太多太快好多學校都叫緊救命
成地下都係精...
堅,之前喺倫敦食飯都撞到舊中學同學
因為而家pr 既統一論調係咁
正如乜野"2022年仲分黃藍"呢句野一樣
係5毛pr先會係咁講去洗人腦
感受到.. 依家找返啲耐無聯絡嘅朋友,第一句都係問你仲係唔係度…. 就算係,好多都係準備緊走或者就嚟走..
強國人有條件嘅一向移緊
港漂係有米個 香港拎左資源就當跳板走 一直都係
公道啲講讀bed證明佢中學已經有興趣有熱誠,pgde好多都係非專科差唔多grad發現搵唔到嘢做,死死地氣走去教育學院申請 要求高d係合理

同埋都唔係出面講到咁難,識幾條友普普通通都入到
依家門檻真係好低,好多人2019年前都已經好憎香港,不過果陣好難移
中共同西方,攪到反晒檯.
香港係無未來.只會越來越衰.
香港以前好好,不過可見香港未來. 無運行

你仲陪香港走落去.真係倒錢落海,死路一條.
走得好走
精英走哂,
廢柴就越嚟越多
老嗰班就係
有料有heart都要有本
黨鐵好早已經引入支那車
巴士都會逐步取代
香港人自求多福喇
識唔識教書同有冇pgde真係無關係
小弟見太多,有心教既吊打晒班老patpat
嗰時都未移民潮
算鳩數啦 對連仔嚟講
以後什麼大鑊野都係移民潮引發
多得個政權
+1
要留住個香港號碼入香港銀行
香港so far 仲係免稅國家
仲要走法律罅逃稅走資用
公務員個請人網,教育局請嘅老師多到
有心教都要有方法㗎
依家香港地太多啲所謂識教嘅只係教學生考試,搞到班學生淨係識做考試機器,考試範圍外嘅知識就完全無興趣理會。對學科嘅興趣只停留喺考試範圍。自學嘅能力係無。

你講嘅老屎忽就唔識教書得嚟又冇心教多㗎啦
當佢哋大陸人係燈就啱
同啲細路傾過計,話視乎惡化有幾嚴重就決定幾時移民
已經成家人去探過路準備隨時走

當啲大陸人由上面搬嚟香港再移民去外國都要走,可見香港將來係幾惡劣
教師最多只係藥引,釣佢哋既癮出嚟。
最後肯唔肯自學好睇學生自己
算唔算移民潮
同97前比較
其實講咁多做乜
一定要有個結論,邊個地方好啲,邊個地方差啲?

我身邊有人走,都有好多人留喺度
走咗10個,其餘都選擇留喺度,咁叫唔叫多?

哩個世界就係咁
自己走咗,就想搵同路人認同自己做嘅嘢
講到外國乜都好,冇問題
香港就乜都差,仲要係冇得救

其實又有幾多個可以中肯啲講得出兩邊嘅好同唔好?

我身邊有英國人頂唔住嗰邊嘅文化,點都要過嚟哩邊發展
亦有香港人話嗰邊好好,點都要過去

邊個啱邊個錯呀?

移民潮就肯定有,
其實咪好囉
物以類聚
走得幾多得幾多,
將英國邊到香港咁,
咪好似番咗屋企咁囉

不過到時嗰邊咁多香港人中國人
唔知係咪想移民嘅人心目中嘅英國呢?
其實我一直都話移唔移民係好個人選擇
我身邊朋友同屋企人唔走既多過走

我開PO係因為覺得估唔到影響咁大
成日以為走10萬20萬人都唔影響咁大
只係覺得700萬人走20萬都係2.8%應該影響唔大

但係估唔到真係感覺到
我已經唔係用身邊朋友黎講

只係用生活影響
重災區
同埋好多有家庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞