警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
其實註冊都係你要睇融合咗西式醫學既中醫咁點解唔直接睇西醫
有幾無良
中醫呢d 本身係咁上下水平

正常發揮啦
我有濕疹

曾經長期針灸好多年的確係可以穩定控制病情

我諗大概一半以上嘅穴位都針過未試過出事

但我睇嚟睇去都係同一個中醫

同埋唔係一般嘅針灸,唔會連續針好多個穴位

針完一針再一針
同埋會「痴針」即係吉左入去再轉支針

同埋講真睇中醫點會睇藥房啲中醫?
有料自己開診所啦
中風呢真係冇先兆 老人家高血壓 膽固醇呢堆嘢都好大機會有 平時中氣好 病發先仲有講有笑 食飯開開心心都有 當然 醫師態度差 不斷話自己經驗好 佢經驗好都比起急症醫生睇嘅中風病人少百倍 所以中醫呢類 有醫德多數都唔會用經驗掛係口

正如跌打咁 如果有筋膜炎 骨裂呢啲 經驗好 佢太概睇到會叫你去照完唔係先返嚟 如果係就即刻叫你去西醫度搞掂佢 搞掂好仲係唔好先返嚟幫幫你
講真嘅 中醫呢類唔係冇用 但急症 眼前見到有好嚴重病徵 同 當調理身體 當發炎 有其他病徵 都唔會睇中醫去醫病
仲要睇診所醫生都唔會好似西化咗既中醫咁貴
個信字唔係剩係信仰呢個解釋㗎傻閪
Cls幫推 希望樓主媽媽平安
你知唔知動脈個位置係邊?同埋頸項個位置係邊?
藥房中醫玩針灸?
係玩針灸都搵D有大學畢個D中醫診所喇
我估佢諗住老中醫 豐富經驗掛 睇返幅相 個註冊編號都900幾 排咁前 應該都大年紀
吉到差啲出事即係冇出事啦
媽媽要無事
唔可以飲水,嘉樂一飲水就
其實我睇完個post都覺得,好難證明到係關針灸事,我第一個諗法都係有機會咁啱針灸時中風。反而令人好反感嘅係間中心嘅處理方式,完全事不關己咁嘅款。
好似車房咁
普遍開藥搵老中醫就冇咩所謂
但針灸呢D真係搵大學畢業既會安全少少
西醫都信針灸
成個post 都一班白痴係度話巫術
中醫咩寒火係巫術
針灸西醫信架喎
樓主一見到佢老母暈針就call999當正佢老母中風
樓主老母係咪第一次針炙,似係嚇到休克多啲
呢個就要問返樓主點解啦
中藥房啲老中醫抽傭抽得好高架
連登真係好多白卡佬博關注
註冊編號唔夠1000 都知咩料

呢啲人都唔係大學train 出黎 拎啲病歷就claim 自己幾多年經驗果啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞