警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
告到佢仆街
其實..依家大部分物理治療師都會幫人針
外國大學都有得讀
咁公平咁講,兩件事唔同
你抽血/打豆,支針桔得入好多。尤其是你打elbow位通常都比較深。
同埋針灸d針應該幼d
上次識人針完死撚左,傻既先信中醫

呢d所謂中醫亂9咁黎
推到佢仆街
啲留言咩事 第一 針灸而家西醫都會有 第二 點解仲有人撐個中醫 咩人暈左飲兩啖水就會好翻?
我諗係處理手法個問題。
暈/休克,西醫都可以度下vital sign,開下藥
中醫如果真係奶左野都唔知可以點
搵東張西望啦 搞大件事
祝伯母早日康復
呢間都有好多人排隊睇中醫,但係為咗睇個老闆,註場中醫冇乜人睇
上網睇咗
呢個中醫根本冇咩人睇
冇症基本上就唔熟同亂嚟
都係,要睇下醫咩病
chronic disease 中醫可能都有少少用。即係d咩濕疹,頸痛.....但都老實講,我覺得就算呢d都係睇左西醫檢查左先穩陣,有時候可以係其他野引起。

但acute/大獲野真係唔好搵中醫搞。
例如我自己日日對住d cancer patients, 只要係treatment 果行寫 TCM(traditional Chinese medicine),而無做過其他treatment ,我未見過會好左,最多只會係"無衰到",大部分情況會係差左。
而如果新症,之前做TCM頂住果d,通常照出來都會周身都係癌。好typical
有啲區外人會畀條龍誤導咗,實際條龍係排隊睇個老闆,我屋企人都話個老闆以外嘅中醫都係流流地
山草藥跟中醫處方,通常都冇乜用,但未必會死

但我見d人,咩老母自己唔知搵咩偏方煲比個仔飲,飲到爭d liver failure
無良西醫唔計
你啊媽去到急症室咩治療都唔洗自己醒返,其實個中醫無錯,你啊媽係冇事
細個試過去長沙灣天悅睇親戚介紹啲山草藥老中醫
食完啲藥咳到甩肺
咁我係寒咳嘛,我爸search番果幾劑藥啲成分原來for熱咳定熱底

屌最後去排醫症睇番西醫幾日就搞掂咗

老母偏方就食去到食療當湯水飲就算
有醫材成分真心一律唔建議
自私呀
自己唔想見到人成功
唔教你,你咪唔會成功囉

好似見你廿幾歲人,啱啱上到管理層
有個五十幾同你同級咁
你覺得佢會點對你
推 大家小心
其實無統計過
你幾時有見過中醫會整理案例?建立數據庫?
中醫從來都只係古人經驗 絕無科學根據 一直都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞