警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
病人權益唔係最大咩
不論中西醫
點解唔打得999
針灸好似真係有evidence ,反而果d山草藥evidence 好似弱d
用力推 推到1001再開新po
個中醫都幾撚癡線
當刻白車救護員都證明有d問題
就算真係最後冇事如果屋企人叫咗白車都算9數唔收錢啦
樓主係咪老屈同你憑幾隻字就斷到症有咩關係?
你話落咗六針,其實西醫可以照返呢六個位,睇到針到幾深
睇下係咪真係針到啲神經,而搞到中風
不過公立醫院真係未必同你check得咁仔細
呢樣真希望可以令少啲街坊受苦
如果抖陣就郁得行得,我估佢老母係第一次針灸太緊張,再加上暈針果啲搞到咁樓主又係太緊張,未知情況下就話佢中風不過都希望樓主阿媽冇事啦
Cls
向中委會投訴,佢地先會有小組調查件事,有啲case查一兩年先有如果都唔出奇,可以聽你形容,呢件事已經絕對係專業失德,用咗呢個方法投訴咗先
千其唔好睇呢d藥房中醫
仲要藥方寫到鬼畫符咁,9成垃圾黎
要睇就睇診所,呢d老中醫多數勁串又無醫德

想投訴中醫可以試下睇呢度
https://www.cmchk.org.hk/cmp/pdf/complaint_procedures_c.pdf
針到中風又真係誇張左喎
又唔係針你頭頂
低血糖 低血壓 緊張 加上本身個人好虛 都真係有可能
唔緊要,你等份report出左黎先
只可以講半邊身冇咩力已經係一個好強既indicator腦/神經有事,而不停出汗,都係另一種中風常見現象
希望你媽咪冇事
On9
世界上永遠淨係得一條路係得嘅
當你睇西醫奶左野嗰時
唔通大家又話你自己攞黎衰?
其實冇人幫個中醫師

不過純粹想證明返針灸唔係單純中醫野

西醫玩針灸同拔罐唔係base on咩本草綱目,而家上網勁多新嘅research同埋研究

基本上西方好多專業運動員已經有玩針灸同拔罐
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞