警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
飲水同食糖
你知唔知中風係clinical diagnosis? 知唔知咩係NIHSS?
照CT 係睇唔到early ischaemic stroke, 只可以rule out haemorrhagic stroke, 去決定之後比唔比溶血藥
曾替藝人劉德華診治、有「生仔神醫」之稱的註冊中醫方耀,早年被裁定向患濕疹的4歲男童處方含類固醇的藥膏,兼出售含第II部毒藥的藥物,被判罰100小時社會服務令,另亦被中醫藥管理委員會中醫組進行紀律聆訊,判停牌12個月。方耀不服提出上訴,上訴庭今頒下判詞認為中醫組的懲處理據欠妥當,適當停牌期限應為9個月,故改判方停牌9個月。
Lee個
都係停9個月
痴撚線 推
呢個post成堆巫醫盲撐同行,屌鳩個客
點睇
用scientific method去驗證傳統醫藥靠經驗撞出嚟嘅嘢邊啲可以採用

唔等於話傳統醫藥啲理論就係啱呀 冇驗證過都得呀
樓主標題黨冇中風
救護咪diagnose 左佢阿媽左半身無知覺
中風都有分阻塞/出血型
可能吉穿條頸動脈呢
小中風係可以之後冇嘢咁,但有小中風係中風先兆,最好照mri睇睇
見過幾個針灸之後爆肺
見過一個針完感染食肉菌 最後死左

樓主呢個case都真係可以中風 針到頸動脈撕裂左 導致中風都好合理
平時有啲人左按摩都可以按到頸動脈撕裂
題外話,中風後針灸係好有用
push
如果係針灸頸位置
最好訓底針

坐底針頸好易令血壓急速下降
我自己試過咁樣三次
所有中醫都係神棍黎
有啲問題,如果你個topic,係話可能或有機會,咁就完全唔同,西嗰邊查到真係中你先講好啲。
暈低仲掛住醫藥費
真係華佗都激返醒
1. 你做得好好了,珍惜眼前人,不要亂看醫生
2. 當意識不清、強制灌水會容易choking (吸入性肺炎)所以叫你不要亂飲水
3. 至於意識不情是什麼原因(是否針灸相關)應該等西醫進一步檢查其他原因再研究看看

利申:台灣西醫
祝樓主媽快啲冇事
岩岩查一查方耀係乜料
註冊0045
老屎忽黎
後台背景好撚硬
佢既阿爺輩醫過周恩來
點會敢釘鳩佢牌
冇咩點睇
最多話樓主用字唔係咁好,但中風的確係其中一種可能性
同埋咩暈針咁d,大佬呀,一個人好地地咁樣,仲唔call白車咩
係任何clinic做treatment發生個咁既事都會即刻車入院唔會等
因為根本無可能confirm佢係中風,定其他問題
好彩既咪暈針囉,唔好彩既中風點算,賠返個老母比人咩
個連登會員#454士巴拿監獄有咩理由教個讀左7年醫學院嘅a&e醫生診症on9
喺咁短時間內反應咁快留意到阿媽狀況,其實好叻仔 仲咁有條理打咁長篇文,多謝你開post提醒大家

希望有人可以幫下樓主,呢d庸醫真係一個都嫌多,幾乎搞出人命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞