警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
一間樓主又會衝出黎話自己係學生哥、咩都唔識之類既說話架啦
呢個post啲巫醫睇唔到架啦
樓主老母根本冇中風就老屈人
其實個病人已經意識模糊,再夾硬迫佢飲水,查實好容易aspiration。醫生唔一定啱嘅,如果唔係就唔會咁多醫療事故啦。讀返多啲書先啦
同埋,入咗院,醫院醫生都話有事,呦嚟做乜。
明白
學生哥、咩都唔識就唔使認錯
長知識了
釘牌已經係除牌
一有專業失當唔會再有牌
但以樓主單case黎睇
得暫時睇唔到醫師有乜非專業行為
佢可能TIA, 自己recover 返
所以唔能夠排除中風同針灸嘅關連
樓主係學生哥他只是個孩子呀
又再講多少少
我地既腦入邊係有個語言中心
如果係broca's area出事,係講野1999同埋唔順暢,學名Broca's aphasia
第2個係wernicke's area,如果出左事,佢係聽唔明你講野,同埋問非所答,學名係wernicke's aphasia
所以表達到1999/唔識表達都係brain injury其中一個問題黎
好慘
呢啲醫生真係要仆街死
醫生被判專業失德而被停牌後,不能自動復牌。他們必須在停牌期滿後,分別重新申請成為註冊普通科及專科醫生,有需要時展開復牌聆訊,當中最少要有13名醫委會委員出席。若申請者獲過半數支持則可獲復牌。醫委會有絕對權力批准、有條件批准或駁回復牌申請。
有專業失當嘅
如果個病人有唔舒服或者不良反應
個中醫係要識處理嘅
呢啲係佢提供嘅專業治療嘅一部份
不過就呢單事嚟緊講
唔會嚴重到要停牌嘅
講緊中醫?
手手腳腳都可以針吓,頸以上,背脊尾龍骨就咪攪。

願早日康復
請問樓主邊忽寫佢家母半邊身唔郁得啊
佢阿媽係成個人暈咗
而暈咗可以係好多原因
唔係話個醫生考慮中風係錯
但佢咩檢查結果都味出,又無理觀察到其他中風症狀,又唔了解佢平日中風潛在病因就話佢中風
係個診斷俾得太快同太求奇
係咪on9
仲要最後ct結果無事(都慶幸樓主阿媽無事)

最好笑係個醫生話吉到血管引起中風,咁平時抽血打針啲人咪個個中風?
有兩條友係咁一唱一和互相回覆去屌樓主
樓主標題黨冇中風
連登而家咪就係得返D引戰撚
祝福樓主媽咪
個刻應該真係淆哂底
但樓主堅持call999已經做得好好
中醫一樣有停牌同釘牌
停牌咪一樣可以復牌
釘牌先永久
暈撚緊,聲都出唔到重飲水
真係你老母正傻閪生咗你個閪仔出嚟
等緊救護車嚟嘅途中,個醫生仲要喺我隔離係咁話使乜打999,我話我阿媽暈咗,出晒汗仲要面青口唇白冇意識,點樣唔使打999呀?佢仲話出汗係排毒係件好事……到救護員嚟咗,我阿媽已經講唔到嘢,救護員問佢野,我阿媽都淨係可以微微點頭同擰頭,同埋最緊要嘅係佢左邊身體冇知覺郁唔到!救護員好快就將我阿媽送上車,咁我跟喺佢哋後邊啦,個醫生仲要叫我唔好走啊要我俾針灸費,因為嗰時候我已經好慌張所以嗱嗱臨俾錢跟上救護車度,去到醫院入咗急症室,醫生話我阿媽可能中風或者拮到d神經,入咗醫院之後我阿媽慢慢清醒返,宜家佢入咗院等後續檢查。

你自己望翻#1
跟返教科書黎講
暈針處理係要飲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞