警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
學到嘢
中醫收皮
唔好彩就怪中醫
再深入d係中風有分幾個大area
前中後,腦幹,唔同地方既中風都會有唔同反應
如果近motor cortex中風,肌肉控制就會有問題
包括埋facial nerve之類,就做唔到表情,你就會見到一半臉drop左
而後腦中風,會有blur vision,睇野有層野咁樣,因為人既第1個視覺接受係後腦
所以果個係好general咁比大家好快咁call 999 打tpa
所以樓主既判斷好正確
當時
1.無反應
2.狂出汗
3.講唔到野,淨係用到手比少少instruction
係要call 999,如果唔係返到屋企,過半日發覺暈撚左,連登仔一樣屌鳩佢做咩唔call 999,明明幾樣中風symptoms 都有
樓主肯出黎澄清返未?學生大曬呀?
話我阿媽中風係未ct之前,一入到急症室,我阿媽就吸氧氣同埋抽血,醫生問佢叫咩名都答唔到冇反應,醫生出嚟同我講有機會係中風,亦都有機會因為吉左四針喺條頸整到神經線,隔咗一陣就推咗佢入去照CT,好快出返嚟,出返嚟之後我阿媽就慢慢醒返手腳都慢慢郁到(到呢個時候我都唔知佢到底確切係咩問題)

然後就入院,上咗病房我冇得再入去,姑娘出嚟同我講遲啲醫生會contact我,咁我就返屋企執嘢俾我阿媽,返屋企嘅途中就收到醫生嘅電話,問咗我一啲我阿媽暈低嘅經過,然後同我講初步照左腦ct冇事,但係唔肯定到底係整親神經定係突然缺血中風,但係目前我阿媽就已經清醒返,身體都郁動到,純粹冇咩力,更加詳細嘅就要等照多次CT,然後我問個醫生咁我阿媽而家係唔係冇生命危險?佢話係,咁我就放心好多。

我阿媽冇長期病患冇任何問題,平時係身體健康中氣十足可以日日鬧爆我,今次係佢第一次針灸,針灸之前佢有食嘢,心情都好愉快,針灸嘅途中發生咗呢啲事,喺我呢篇長文度我主要係想大家知道呢一位醫師嘅態度同埋呢間舖頭其他員工嘅態度。換過角度諗,見到一個陌生人暈低講唔到嘢,都會打999幫手報警,但係佢哋冇人主動幫手報警而且個醫生仲要言語上阻止我話好小事啫飲啖水就得,仲喺我同999溝通嘅過程中夾硬餵咗我阿媽飲水,嗰時候我掛住同999嘅人講地址冇留意,到我留意到佢餵我阿媽飲水嘅時候我有大聲阻止佢,佢一直都表示我打999係多餘嘅、呢啲嘢好小事、飲啖水就冇事,呢個態度係作為一個醫生應該有嘅?係作為一個人應該有嘅?大家見到人哋暈低唔會想幫手?反而係會阻止?

對於醫術上嘅嘢我唔係好明白所以我先會開post問吓大家,亦都問吓大家我可以點樣投訴點樣處理,我唔係醫生,我只不過都係一個薯仔學生,未經歷過呢啲,未經歷過至親嘅人喺面前突然之間暈低冇意識,中風點樣判斷我唔知,我只能聽醫生講,而家我阿媽都淨係入咗院七八個鐘,好多檢查佢未做,我唔知佢係咩問題,唔知佢到底係點樣,我淨係希望佢冇事,希望大家以後喺街度見到人暈低或者唔舒服都可以熱心d幫下手,更何況嗰個係仲要係坐喺一個中醫師面前插住6隻針灸針,叫個醫生掹針都唔嗲唔吊然後暈低嘅人。

但你標題係講到你媽確定咗因為針灸引致中風咁
Push
中醫有釘牌
前排先釘左件廢老中醫牌
原因係唔講用藥成分(主因)
同埋病歷寫得有問題
都試過了,最後真係中醫搞掂唔再痛
樓主標題黨誤導大眾以為針灸導致中風
而家連係咪中風都未診斷到
就老屈左個中醫針到佢阿媽中風
你咁講好似唔係幾公道
半邊身唔郁得 + sudden onset ... 中風點都會係醫生top differential diagnosis啦
Take care brother.

個中醫肯定有醫德問題,但你順便同醫生了解清楚你媽咪之前頸痛是否中風前的先兆,即是有可能就算唔睇呢次中醫,你媽咪都有中風機會
屌你老母臭閪
換轉嗰個係你老母你會唔會講得咁輕鬆啊?
針灸針到暈撚咗都唔call白車
如果我係你老豆 知道自己生咗個咁撚戇鳩嘅仔 早知當日射你落牆無咁嬲
我忽然間醒起,我爺爺好耐之前都試過輕微中風,塊面歪咗,入咗醫院。啲人叫佢出院即刻針灸,之後佢都係差唔多針灸左兩三個月。慢慢復完。加上休息,之後塊面都算回復返正常。
你唔講我都唔記得㗎
點解你要咁樣害你阿媽睇巫醫
呢啲叫暈針
有啲人唔係好受得針炙 或者針炙係太大刺激啦
會好似暈咗咁
個最大問題係當個病人有事 點樣處理件事嘅
個中醫係無乜經驗咁
一啲都唔緊張
好難囉 永久停牌極少
有冇報東張西望
垃圾中醫
thanks又學到嘢

樓主打999 真係正確

佢講到當日睇中藥到返到屋企都好似唔識表達咁有啲奇怪
物理治療嘅針灸係要有讀過board認可嘅課程先得,另外香港其實得醫生牙醫物理治療師可以針灸,其他都係唔合法嘅。
個中醫事後處理係唔啱
但樓豬咩都未知,就實牙實齒話針灸中咗風
明明救護一開始都話可能中風或者拮到神經線
再或者以上兩個原因都唔係
然後又打一大篇野兜話醫術唔係好明先開post問
但冇承認過自己個標題係誤導人
個重點係其實知道阿媽係無中風
但係個標題專登誤導
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞