警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
有幾白痴先會去睇中醫
中醫有D知識知其不可其所以然
古人用支針督督督
咦,無感覺wo
可以麻醉wo
唔知呢D現代叫「神經」咁解

不過我自己覺得中醫中藥有偶然性無必然性
要現代西方醫學、化驗幫手去蕪存菁先得
樓上咪講緊如果中醫制定到個系統
一樣都可以好似西醫咁

其實醫學學問微觀講無分中定西
只不過係某d中醫唔會唔會share之餘又會覺得佢啱哂
所以先無系統咁生存
現代中醫就想有系統咁整返個系統出嚟
點解中藥會有功效,透過研究中草藥+臨床+統計,去印證返件事
其實呢d唔關西唔西醫事,係西方處事方法
你有幾可聽到中國人有系統先得架
幾千年都無乜人肯寫肯講點解個樣嘢係得嘅
藥要藥引,點解啫
個醫生係話有機會 唔係斷定 醫生自然會再做其他檢查去確認
on9 果個唔係醫生
西醫都有學問嘅系統針灸
係中醫發展幾千年跟據蟈人劣根性幾有用都冇可能發展完善
推撚死依d垃圾醫生
個中醫有冇牌啲藥房老中醫好似有啲冇正式受訓,唔知係邊到學完,但因為經驗可以註冊做中醫唔同新一批後生果批,係CU受正式訓練,過到考試先有牌

利申好似係咁
依啲藥房中醫唔係執下藥 睇下症嘅咩,會識針灸?會唔會唔識扮識?
暈針啫,講中風吹大咗
黑店
師兄邊到讀醫?隔mon診斷?
咁多第一第二如果如果,你又唔知人地平時血糖幾多就話無第二個原因 鍵盤醫生好野
頸真係唔可以亂吉
按摩都係最好唔好摙頸
Btw 你媽咪會冇事嘅
咁而家人地係咪去你嗰啲鬼佬研究過嘅中醫到睇病呀

清係咪睇開中醫
希望你到時針灸到中風個陣都唔洗打999
相信個醫師就得
佢地可能讀/做緊中醫
你岩呀,應該由連登仔判佢無事
所以純靠中醫唔得
點解中醫仲未超越到西醫係有原因
經驗=有牌?
捐血插針傷及神經線 女建築師左手半癱!
https://lih.kg/3098901

呢單類似並非中醫。

不過有常識就唔會暈左重質人飲水

叫個中醫學番個急救証
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞