警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
篇文可能有啲長但認真睇感謝大家
sor for太激動可能會1999。

事源係咁嘅,今日我阿媽放假我陪佢去行街,晏晝三點左右,經過葵芳盛芳街,見到成條街嘅中藥舖,我諗起我阿媽前個星期就話頸痛(已經睇過醫生話係淋巴發炎 食埋消炎藥),咁我就叫我阿媽不如試下執中藥嚟煲啦。

咁我哋就入咗一間比較多人睇同出名d嘅中藥舖啦,見到佢都有話自己係30年嘅註冊中醫師,等咗差唔多成個鐘先有得睇(因為個醫生以為我哋兩個坐喺度等 但係唔係嚟睇醫生嘅所以冇嗌我哋)咁我阿媽坐低就話自己頸痛啦,個醫生摸咗下我阿媽條頸就話:一定要針灸先得呀,唔針灸好難好返㗎。我阿媽就從來都冇做過針灸嘅,所以佢有d驚啦,但係個醫生咁樣講佢都冇辦法,唯有試下囉。

四點左右,個醫生就落針,落咗四針係我阿媽條頸度,同埋兩隻手臂各一針,total六針。啱啱吉落去都冇事,過咗15分鐘左右,我見到我阿媽合埋對眼一句嘢都冇講,我就以為佢閉目養神啦,我問下佢痛唔痛呀?佢都冇理我,然後佢俾個手勢我,係掹針嘅手勢,我問佢係咪要掹針呀?唔舒服呀?佢都係一句都答唔到我。

我見到佢好唔妥,即刻同個醫生講要掹針!個醫生仲要唔嗲唔吊,話得啦得啦,然後都冇諗住行過嚟掹針。我即刻睇下我阿媽,佢突然間就冇乜意識、出晒成身汗,我大聲叫個醫生即刻嚟掹針呀,我阿媽暈呀,個醫生先行過嚟掹。

掹曬針我發覺我阿媽已經接近休克,我即刻話要打999,個醫生仲話有d人針灸完都係咁,唔使打999,冇事嘅,話俾杯水我阿媽飲就冇事㗎啦,我冇理到佢即刻就打電話,我打緊999嘅時候,佢仲要夾硬餵水俾我阿媽飲,我即刻大叫佢唔好餵呀,999 d人聽到我大叫都叫我千祈唔好俾我阿媽飲食。

等緊救護車嚟嘅途中,個醫生仲要喺我隔離係咁話使乜打999,我話我阿媽暈咗,出晒汗仲要面青口唇白冇意識,點樣唔使打999呀?佢仲話出汗係排毒係件好事……到救護員嚟咗,我阿媽已經講唔到嘢,救護員問佢野,我阿媽都淨係可以微微點頭同擰頭,同埋最緊要嘅係佢左邊身體冇知覺郁唔到!救護員好快就將我阿媽送上車,咁我跟喺佢哋後邊啦,個醫生仲要叫我唔好走啊要我俾針灸費,因為嗰時候我已經好慌張所以嗱嗱臨俾錢跟上救護車度,去到醫院入咗急症室,醫生話我阿媽可能中風或者拮到d神經,入咗醫院之後我阿媽慢慢清醒返,宜家佢入咗院等後續檢查。

葵芳盛芳街27-29號德仁藥房嘅醫生
真係希望你高抬貴手,唔識針灸就唔好針,針到人哋d神經同血管真係多X謝曬你,差d搞出人命仲叫我唔好打999,見到人哋暈低成間鋪d職員同埋所謂嘅醫生都冇打算call 999,真係唔知佢嘅註冊中醫師牌係真定流?急急腳上白車都仲要叫我俾返$310針灸費同$160藥費,咁我係唔係要問你收返我阿媽d醫藥費賠陪返個阿媽俾我呀?錢唔係問題,搞出人命先係問題,仲要語言上制止我唔好打999,我都希望你暈低嘅時候唔好打999呀自己暈住爬過去醫院啦

各位真係唔好去呢間藥房睇病/執藥,葵芳盛芳街27-29號德仁藥房,都唔知個執業牌真定流,同埋我一個學生仔,睇住自己阿媽咁樣真係好驚好無助,有冇人可以同我講我有d咩可以做到?例如點樣投訴?

幫推
自己攞來衰
記得堅持睇中醫,針返好佢,唔好睇啲冇用嘅西醫
我屌,搞到人暈低仲掛住醫藥費
中醫偽科學都好信,希望你經一事長一智啦
中風係醫生講?
針灸真係唔係個個受得,我都試過針完有暈針左2日,但之後再針真係好快好同有用
係,急症室醫生
幫推
但點解睇咗西醫開埋藥仲要去睇中醫? 想中西合璧?
班撚樣最賤果樣係信埋啲蚑毉搞壞自己身體,再去搵西醫埋單,仲要一邊睇一邊屌柒你啲西醫冇撚用,治標不自本
要針灸緊係搵Nben啦
2022仲信巫醫
以前都有新聞發生類似意外

聽日落去對質
Hea 9你就係門口報警攪大佢
先唔理係咪佢針錯搞到中風 佢咁嘅醫德已經好唔掂,作為一個醫生遇到咁嘅狀況仲淨係掛住錢
正評係比樓主開名
呢d垃圾咪禍害人間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞