警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
係咪藍屍?如果係就抵死
樓主睇返ching們建議保留證據,等Auntie所有報告出晒再決定點做啦

唔會話中醫冇用/呃人,但好睇夾唔夾同埋中醫手勢
好多老一輩嘅中醫好撚硬頸、覺得自己做咗好多年好撚勁唔俾人challenge。

同埋為咗搵錢佢實會推介你做啲乜乜療程,唔會話冇效嘅,但會拖好耐要俾佢賺好多錢囉。佢地醫人都係憑經驗多過科學實驗。有心嘅咪會因人而異咁開藥、做treatment,冇嘅咪是撚旦囉,醫唔好咪轉下藥方搵多你幾次錢
講真我覺得中醫只係好唔嚴謹既統計學
有無效真係睇彩數
推! 你老尾!
哩啲pk好大機會冇後果

祝樓主阿媽平安無事!
幫推返先
香港有呢啲醫師真係好不安
唔係中醫專家所以唔評論中醫手勢好定唔好
(其實針灸都算係入侵性治療, 本身都有風險 ie 流血, 感染, 傷及神經內臟器官 etc)

個問題係個中醫見到red flags 例如半身唔郁, 暈, 唔講野
第一時間竟然唔係做resuscitation, 又唔call 白車
重叫patient休息下, 飲啖水, 咩流汗排毒

如果係西醫一定比人吿, 一定係negligence
中醫就唔知啦
我到而家都唔係好明點解搵啲針插落自己身體到可以醫病
想問下點解好地地會中風,醫生有無講咩
幫推。正皮俾你開名
幫推
利申 三大grad 註冊中醫

註冊中醫制度根本都無30年
9xx號中醫係老一輩口傳口果啲
質素好參差 好多真係唔係解剖
亦都唔會識處理你媽媽嘅情況

先唔講針灸有無效
伯母就咁睇都唔似係中風
當然一定要以懷疑中風咁處理
但針中神經依個解釋真係hea9你其實
學生嚟講你算學到嘢
學連登仔做標題黨方面
似係Vasovagal syncope
始終第一次針,病人會驚
個醫師應該係啲老屎忽,唔會講針邊到,落針有咩感覺邊啲感覺正常邊啲唔正常。

https://careheart.org.hk/cfyh/leaflet/cfyh_201201_vasovagalattack.PDF
樓主母親早日康復
BTW ,我通常喺葵芳會唔去德仁…改去後啲嘅港城…都有個中醫師駐診。另外德仁對面都有間好耐歷史嘅中藥舖有中醫師…下次如果仲有膽再試中醫就試呢兩間
德仁好出名, 都多呀公呀婆排隊
拮頸真係可免則免
一陣癱左就一世
屌你老母!
要搵正統中醫,如正心堂個堆,年輕醫師較多
睇骨科,叫醫生寫轉介信
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞