警世!!葵芳無良中醫!!因為我阿媽針灸中咗風入院!!

1001 回覆
3018 Like 53 Dislike
標題黨想縮?
我推撚到你賠錢
Pt 點開藥
老老豆豆未針之前就應該講定有咩adverse effect
要點處理
俾樓主同埋老母決定針定唔針
起碼老母淡定D 樓主都唔會咁慌
第一次針就俾老母瞓低啦
同埋通常針前一日會教人食咗野瞓夠先針
行行吓街求其入一間舖就針
我都未ready啦
何況樓主老母唔c服緊
有無多D
香港有得查牌. 你有冇check佢係咪真係註左冊?
藥單有中醫註冊號碼,上網就查到
明白樓主好緊張媽媽,但你開哂名咁鬧個中醫,你最好真係有醫生證明你媽媽係因為果位中醫針灸所以中風,否則你係網上留哂證據…..

祝你媽媽早日康復。
吉到神經線,應該係痛加痺

中風,做哂檢查又未check到,仲要已經醒返郁得返講返野

就咁睇可能真係太緊張,血壓不穩,加上第一次針,壓力大,同驚到講唔到野,令到暈暈地

如果係咁,個中醫可能真係冇講錯,唔駛叫白車,坐陣就冇事
幫推
咁到底佢係咩事?唔係中風?
其實除左中風有分幾種
第1種,唔常見既爆血管,腦入邊/dura dura mater
第2種, 常見既,塞血管,係blockage 之後唔夠nutrient+oxygen
而塞血管舊野,可以係直接腦血管生出黎,都可以由其他地方生出黎,經血管上腦依種叫embolic stroke
而針灸可以令血液行得多d,姐係血管擴張,有機會會令個plaque 係身體其他地方上左腦,窒左,搞到缺血中風

直接吉中神經又有可能,頸神經控制手既肌肉多,要睇下佢有冇問題
最後,太緊張令到autonomic nervous system產生混亂,有機會狂出汗,暈,無意識等等,由emotion/pain引起

要等detail d既report先知係咪物理上既損傷

https://www.nhs.uk/conditions/acupuncture/

NHS已經有部分有

唉真係救命Google下都懶
失驚無神咁走去睇中醫通常都冇乜嘢好下場嘅,我外母同人茶聚係咁呻自己失眠瞓得唔好,比人帶咗去睇個中醫啱啱飲完劑藥已經勁唔舒服,不過係朋友面前死頂,坐完地鐵一返到屋企就嘔到九彩啦!
推樓主回應!

1)咩叫暈針
2)咩叫中風?中風有3步點判斷呀?
3)貼返樓主老母張discharge summary上黎,睇下係咪寫stroke??????

樓主我地等你!
縮撚左啦條友叫佢諗下賠幾多仲好
連登神醫陸續上線

出事後不負責任
東張西望佢啦

既然唔信 就唔好睇啦 中醫西醫都係咁話
針灸點撚樣導致中風
你聽邊個急症室醫生9up?
開名啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞