[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(2)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
CG key返樣㗎
twitter有人發現疑似BUG位
S1 11連講野能力都冇
但S4 回憶入面又同001咁多野講

仲有s1 果時papa 同成個lab唔似比人大屠殺完只係純走失咗實驗品
就係同001打完 之後失憶仲以為自己殺左咁多人 驚到唔識講野

鳩估
最壞情況係編劇一早已經揀左Johnathan係最後正印
所以第四季特登比highlight steve,當steve個角色發展完就會死
第五季就會主力描寫返Johnathan,will,mike呢幾個咁樣
睇嚟唔係
剛剛重睇第一集佢仲識笑
只係唔識正常社交

幫套劇兜:
佢發功過度冇曬記憶/比001 整親個腦
劇情開始唔夠張力 演員又大得好快
建議真係唔好格硬講多line
張力唔夠會搞到人開始pick line睇
倒數30日
剛剛check翻

s1 11逃走係 November 1983
s4 大屠殺係 September 1979
姐係大屠殺之後佢冇走到出黎
做多4年實驗
我理解係 upside down大boss不嬲都存在 001只係因為11開門跌咗入去
感覺001係s3後先諗出嚟 點睇佢之後點解釋001去咗upside down咁耐依家先殺人
等睇
其實mike係咪得罪咗導演定公司嗰啲
見佢訪問真人都幾反叛嗰類,同其他演員又唔算係好frd咁
因為唔係日本動畫
我覺得nancy對steve嗰啲係一時愛情荷爾蒙影響
佢同jonathan嗰啲先係soulmate
就好似steve同robin兩個先係最夾,可惜robin係gay
其實佢段自白都有交代過,佢慢慢試己既能力,發覺可以睇到人地內心深處,佢發現父母原來都係啲表裡不一既人,所以佢覺得父母好假,依個世界都好假,所以要創造個自己既世界,所有rules都由自己話事。

依個位未必個個睇到001內心個層,試想想現實有邊個人唔會曾經有過唔好既念頭?好似就算幾錫屋企人都好,嘈起交試黎個下都會不經意想對方快啲死咁,但咁諗過唔代表真係會去做嘛。我地正常人隨住年紀越黎越大會慢慢學識人情世故,知道道德標準,會規範自己既慾望,所以好附時就會諗都好,現實都一定唔會做,甚至乎連想法都唔會話比人知。但001就一野睇穿曬你最deep個想法,最黑暗既諗法都比佢睇得一乾二淨,但當時仲係細路,唔明白現實中人係會包含曬好同壞既思想,就好似papa同11講,依個世界唔係得superhero 同monster,人係複雜好多,就好似Loki所講
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT23FgQYWDcSu7z97YyXygo_L8Tl8dfkbfuJQ&usqp=CAU
我地S4畫面睇到的,係11係水池腦海中再演繹出來的。所以同佢當年實際發生的detail位唔一樣? 我係咁理解
我覺得nance 同steve做friend 仲好睇
jonathan性格上同佢夾d
steve就一世babysit啦
咁理解會順暢d
我地睇嘅回憶只係11 ff個版本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞