[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(2)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
Agger
dustin Steve同場啲scene都好好笑佢地幾個條線最高質

mike 嗰條線第7集無出現過想知之後點寫佢地同班主角團聚
仲有無得一齊落湖扁嘴個下都巧打意
Steve 有入過咩
Eddie性格其實好正,唔會吝嗇讚賞人地,但又唔係奉承個種,而係真係會去留意人地既優點,同細路玩又唔會扮起個款(一開波只係屌鳩Mike 佢地唔識搵人頂Lucas個位),仲有真係會坦白自己既缺點,唔會死要面咁扮大佬。
S2落地底算唔算
其實結局隔咁耐先上係咪因為拍咗幾個版本嘅vol2 用一個月時間睇吓啲人對vol1咩反應(eg邊個角色唔可以死)再決定放邊個版本出嚟
係咪最有可能死嘅兩個
個人嚟講對每個角色都有感情
唔好死

不過真係要死就黑鬼啦
食咗max
睇到喊
揸車去救eleven
跟住一齊番hawkins
有無人覺得個背景好似浦澤嘅Monster
又係兒童研究院 有個天生心理變態
001個樣都好似約翰

我覺得成季啲人啲動機都好流
班藍波隊無啦啦話人係邪教 拎晒架生要淋友
個綁架佬又無啦啦反悔玩野
Jonathan又季季都唔同性格咁 明明第一季個角色幾有趣

雖然整體都算係好睇
呢兩個死應該會比人鬧爆,冇人死得唔得
即係第二季的8號經歷完場大屠殺,冇死到,之後先同11 friend?
eddie應該要死啦,根本佢殺人單嘢甩唔到身
又唔可以講upside down,又俾人屈咗邪教
佢大屠殺前已經走甩左
有講?
One同El講返往事嗰段有提過
佢話El呀媽黎揾El嘅時候,嗰陣8號仲喺到架
即係8號已經走左
Will 其實係有啲浪費
其實佢俾 Mind Flayer 搞9過
應該好有作用至啱

S2 定唔知 S3 講過佢俾Mind Flayer 上過身之後可能有True Sight, 仲以為佢會有超能力, 點知最尾係冇咗回事(除咗喺Mind Flayer 嚟之前幾秒會打冷陣之外)如果Will 設定為一個可以感知到 Upside Down/ Mind Flayer 嘅動靜嘅角色會有趣好多

仲有其實好似都冇解釋過點解一開始 Demogorgon 要捉 Will(佢當時唔似 Barb/ Nancy/ Jonathan 咁流咁血)或者之後會有解釋
我諗個背景係D&D 當時真係有人覺得係Satanist/ 教壞人
同埋如果宗教信仰係重嘅可能真係信都唔出奇
再加上籃波撚覺得 Eddie 係 nerd 係怪人
Eddie 又成日焫火頭得罪人
我覺得又唔係太唔合理
佢咩證據都冇
上一秒仲撐緊艇避緊你仲點落咒?
姐係呀撒旦會自動扭死曬威脅邪教嘅人?咁你講曬, 佢果時柯尿你當可以話佢殺人
條友根本衝動派開波咬定咗係eddie
係啊類似異形人肉motion tracker咁
而家佢真係冇咩野做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞