[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
比相都瀨 講更瀨

問題既本身可能係個stylist...?

你個情形係點
覺得厚重 就要搵個識修既剪左個厚重位
頭髮吹乾左有啲一點點 唔知係唔係有時太近咁噴spray
洗頭都有落護髮素都洗唔甩 點算好?
轉spray 或 遠dd

用緊咩
個頭天生少曲
中長髮 夾完個頭 (少少內曲 )
出街吹幾吹風就打回原形 又曲返
面果啲好似好毛躁咁 可以點救
做果啲treatment 有冇用? 有時想電曲佢一了百了
用緊Davines spray

但洗極都洗唔甩 係唔係只可以剪走佢?

夾直加鬈都 可以

teatment 無咩大幫助

除左 kk 巴西果類
個頭天生係比較深嘅黑色,無漂過
上次去salon染過月一次啡色但出到嚟變咗好深嘅啡色
好難睇得出染咗
想問如果唔漂嘅話,染髮有咩顏色可以出色啲
見到有髮型師講無漂highlight其實keep唔keep得耐?
頭髮會唔會越染越淺色?
Thanks
有雄性禿
留唔到姜濤、Anson Lo頭
點算好
唔會
無漂底下唔會愈黎愈淺

無漂highlight 唔關keep 唔keep,事

你只係當佢普通咁樣染淺左
只係選色上比較少,因為無漂 佢做唔到好淺同好特別既色
而且,咁樣個效果都會無咁靚

係一樣做到highlight 你簡淺既啡 同深既啡做對比

但唔靚 如果係咁 我寧願簡inner section 果d

如果堅持唔漂但想玩對比

天生比較黑 染之前要較高少少或雙氧奶要多dd
平常我見到比較黑或從來無染過 都會要咁做
唔好留佢個頭,做自己

睇下可以點搞仲好
整左一個月,個頭已經無咁滑
黎緊再染深色頭,應該做埋b5/直療/ 京喚羽?

個頭原本係好毛燥
你講kk,完?
係呀,整kk 一個月
kk,都唔係保養野

同b5 京喚

直療

佢地係三樣野黎

如果天生鬈
直療 或者直 (解決天生鬈

極抗拒天生鬈髮質(解決天生鬈
就做直

受損或正常想保養下
(非解決天生鬈
b5 京喚

受損到連梳都有困難 極惡劣
或有dd 天生鬈 但又唔係好鬈 又唔想做直既人
你當有coating 封左係頭髮上面 令到佢垂直 垂落d 重身d
(天生鬈 解決到一半一半咁又唔解決到曬咁

佢地係三類野 符合唔同情形同情況下做
岩岩電完個頭 請問有冇cream gel推介

利申:男
想問吓皮膚黑染咩顏色會顯白
想問啲頭髮要做到咁柔順要用咩product?佢有冇用直髮夾?thx
頭髮到眼眉 想試下電髮
會唔會太短?
有冇衣啲長度電髮造型推薦?
Thank u
想問如果整打底
Lebel Viege Root Care Mist
呢枝好唔好用?
見佢可以直接噴落頭皮
要咩feel,先
基本 wax 就一定最穩

milbon wax 3~5 愈大數字hold愈勁 但會相對難搽同難洗dd

3 都好夠

如果你純粹想滑身出返鬈紋 可以試用,milk

如果想乾身可以用泡泡 tigi 或mousse 果d
睇成個feel會好d

無特定,因為 假設好似男仔咁

有d 人漂完淺色 個樣好惡好唔夾

有d 好似台灣藝人kid 咁黑 染粉紅 呀 金,都夾

黑,想顯白 不如係整體造型考慮襯咩色好過諗白唔白

個人睇法黎
本身用緊咩

頂 陰 吹頭,造型 或root lift 果d
本身係會點打理或因為呢件事有無話平時點整開
有夾過已經會有你以上講既feel

當然係有落styling 你低溫夾完,有紋又順

想有d 光澤感 我會落dd wax 或髮尾油,之後靠spray hold
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞