[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
襯藍色?

呢度唔明

唔好咁淺色既啡

漂得就多返dd,選擇既

想問呢隻洗唔洗漂?
用推淺做都ok

即係做淺一次色先再上色

咁當然漂就一定得啦
要做咩效果
請問有冇咩風筒好用
最好1500蚊樓下 貴d既都可以推薦下

同埋如果電髮電得攣頭髮睇落反而少左咁 應該點做
想頭髮睇落多d
想問下原生冇漂冇染但偏幼軟既頭髮做過直療可摸耳再漂頭髮?

因為有啲話可以再漂因為做完直療頭髮靚左
有啲又話唔得 有啲又話可以但會好乾或者會爛頭
你會用夾,夾架麻?

咁不如直接用d 抗熱打底

然後靠返泥同spray做hold

因為果個都有夾

抗熱打底

KEVIN MURPHY
Hair Resort Spray

或者係 ats 抗熱
貴dd 兩千頭 jmw 好用

唔會掛

如果你講呢種情況得一種原因既可能
定本身髮量唔太多或夠 但又想自然大wave 或者怕太鬈?
可以漂
直療 頭髮係唔會靚左

佢都係一個chemical 只係做完d 手感偏酸性

而如果你本身髮質都唔太好
但電完偏酸 你即刻用chemical 過左佢浸酸性野

即刻會變返之前咁或 更差

而且好多時 好多人都可能有dd 鬈散。
咁你做完軟化chemical 理返順左 手感好左就會誤會左係 健康左

直療 都係一個受損性chemical

髮質想靚
係靠日常護理,或你有打理佢
搵唔到2000蚊左右既jmw 想問係咩型號

可能係pat 陰既問題
pat陰好似女仔既空氣瀏海咁 頭髮分開曬
唔知係咪我睇唔慣同gel頭問題
額頭比較大冇咩試過見到額既髮型

Btw thank you
可以 thanks ching既意見

2年冇剪過髮而家又長又厚
染第一張相隻色既話推薦用邊隻洗頭水同護髮素?
同埋要gel到第2張相咁要用邊d product? 淨係泥?
髮質本身偏軟,可以靠吹頭+泥做到?千尾兩千咁上下有冇風筒推介?
Hiiii
想問下天生攣頭髮,獅子頭咁,
多年嚟都係電直,長頭髮,電完過半年個頭就會開始蓬鬆
大概一年左右電直一次
想問下如果轉髮型嘅話

有無建議?

成日都好想剪短到膊頭 同埋剪短啲陰
但都好驚會唔適合自然捲同蓬鬆嘅髮質
guy tang 灰色

鹽水或 tigi 泡泡 或root,lift 果d 打底

然後spray

同埋向另一邊分界吹

jmw,貴dd 果款
剪短唔係問題
問題係佢往後都會更加快鬆或鬈

天生鬈想轉髮型要加埋自己,操作

eg 自己夾下頭

唔係三個月到成個形走曬樣

係咪呢幾隻product?
guytang 個隻conditioner官網sold out,google完唔係好覺香港有,係咪只可以係外國網買到
洗頭水又有冇介紹
呢種髮型,應該用邊類造型產品?
請問如果髮質幼 毛躁易斷,天生唔算好孿偏直,但直髮夾夾直完都好快打回原形,睇落微孿同好鬆咁,會推薦做焗油定直療?thank you
guy tang 係果隻

tigi 唔係果隻 不過呢隻curly 都 ok

洗頭水guy tang 都有出
或者其他牌子 drjunior,果d 都幾好用

我黎緊會叫 guy tang
wet look,都可以

睇你要咩feel 呢d 多選擇
有冇乜產品推介
想少少濕得嚟又hold得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞