[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
天生攣 有啲啲毛躁問題 髮質偏硬 髮量多

想問一下每年做一次負離子拉直頭髮好啲
定係買返個靚牌子既直髮夾自己拉直會好啲
(唔會日日都夾,每月夾1、2次左右)

Lm
Thanks
想再問多少少紅色素個問題,如果我改目標色做Be8,會唔會易d做到?
同埋配shiseido本身支雙氧奶係咪會好過配其他牌子既雙氧奶?
巴打 洗頭水應該點揀?
或者有冇洗頭水推薦
咁其實睇你需要既

你需唔需要每日都靚 同埋自己睇唔睇得順眼

我睇呢 其實呢兩樣野都需要一齊發生

缺一不可

因為一年做一次負離子 其實未夠半年你都會覺得鬈 厚 漲 多,如果你真係天生鬈

咁到時 自己有隻直夾 夾下個根 或者頭骨位,變相都無咁厚,又出到街既
咁用be 色系都可以架

係呀 當然用返同一款

但記得 要輕輕用高一兩個lv

你目標be8 但基本就be11 或者lsbe 11都靚

不過我覺得有d m 色 對衡下d 紅會靚d 咁解

因為你無漂既情況下唔會出足你睇色版既理想色

所以我會偏好有m色 就算唔係成枝 用

同埋 你呢個case 真係唔建議自己搞
頭髮毛躁,大多數夾曲, 個夾我調到180度 夾完果下係有波浪紋喺到 但過咗廿分鐘到 個彎度已經變到唔明顯
同埋夾嘅過程 的確成日會有啲頭髮kick實喺夾到

反而齋夾直 效法就可以維持比較耐
巴打求救3月份嗰時整過一次耳圈染(灰藍)
一直都用緊去黃shampoo 冇用過補色
上星期同fd行街買咗支Q8藍色補色
淨係用咗一次(頭髮甩到變灰) 洗完出嚟變綠色都唔緊要
但之後每晚洗頭 啲頭髮一濕水就勁kick 打晒結黐埋咗
要用咗hair mask之後先順返啲洗到頭
洗完再用hair mask
吹頭前用髮尾油 吹乾後都炸毛 摸上手旱咗勁多
本身啲頭髮漂完咁耐都冇事 (幼軟 冇開叉)
用咗一次補色就咁勁唔開心
好在呢排洗頭濕水後一次hair mask
洗完再hair mask之後先冇上星期咁乾
但吹完頭頭髮中後段都仲會毛燥 (想請問可以點補救)
搵咗你喇 麻煩晒
如果無 會唔會影響好大?

btw 電左頭髮之後應該點樣吹最好? 可以教學下嗎
想問下 電完頭 有冇話用邊隻鹽水同gel介紹
想d曲髮明顯d
你試下夾完唔好抓散佢先

由佢就咁一陣 先分開佢地。

如果都係唔得就唯有落野打底
正常唔會咁

不過你用返mask,之後都無咁乾

keep 住

同埋搽緊既係咩髮尾油
有既

但最舊果個紫色就真係麻麻
唔漂建議唔好整。

極黑髮 你做咩都係啡

極黑色 襯啡底咩都唔靚

似一達達咁 仲要babylight

就係因為有漂 好似洗水咁 先靚
想問點樣由左邊變到去右邊咁?單靠直髮夾同product做唔做到?
嗰陣因為就腳 用緊萬寧買嘅呢支咋
巴打有冇好推薦?如果洗護想upgrade令啲頭髮冇咁毛躁係咪用lebal 紅色嗰支silky repair?
巴打間鋪有冇ig睇睇?
洗完頭髮係正常狀態
落埋護髮素。。唔會漲 唔會kick 唔會鞋

似頭髮但乾爽

老實講 好難形容 所以買d 通用性既試左先
有 還好啦

想平d 黑人頭 果隻玫瑰味或爽身粉味都ok

紅色身
紫身色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞