[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
明白咁quicksand其實本身推唔推薦用?佢as一個打底產品定髮泥會比較好啲?
其實點搽 同漂粉類型緊要d 既
唔發漲唔發熱 慢漂

就算有加野 同打底防敏 如果隻漂粉會熱會漲 都麻麻地架啦 而家
你上網都搵到兩方既用法同評價

都係睇你自己 用上手做唔做到你想要既效果做準

而且 都唔知你個情形 好難就咁文字清晰到曬

同埋打底呀髮泥呀 選擇都好多 因應情況而選擇多d
Quicksand搽上手好油下 我都係去張梁記試

打底其實鹽水已經夠曬
我本身粗直硬髮,兩邊好似河童咁,用maraki或者cream打底會搞到頭髮太重,反而gel唔起,鹽水先夠輕身
髮量少又軟細適唔適合做紋理燙?
想問有無D product係出門前簡單用一用就可以解決毛燥,最好有少少光澤同髮束感?
平時返工起身無咁多時間洗頭又成。頭髮偏長同厚
想問下日本漂粉Arimino Bleach 120 / Schwarzkopf Fibreplex Bleach係咪好過Paimore?
用隻夾 夾一夾個尾 就無咁河童
除左鹽水 add volume 果d 都ok 架
岩 不過要用風罩吹 唔係既話,因為幼底會有d 散
女?
男?

髮尾油或lotion 都做到呢個feel

咩長度 直鬈?
yes

唔會熱同漲既漂粉先係皇道
咁b5之前做過 而且把頭髮本身整前都無問題。咁緊係b 5返

如果上述既treatment 我都係會簡返b5

R3係平時做完電鬈 平時free 放既treatment only..
想問下有咩髮型適合M字額 本身keep住有前陰(去到眼眉),但係甩頭髮甩得越多,個陰都好明顯見到個M字型出嚟,前面頭髮都比較稀疏

電攣佢會唔會好啲但係感覺上前面頭髮太薄都唔太好睇

唔該哂
男 鬈 完全拉直會過眉
唔該巴打
鬈會個感覺多左

或者剪短 好多
如果係電鬈

milbon wax 3果都ok

或者 napla balm 果d 【我會簡呢個 但落dd 就ok

或者油都ok
香港啲髮型師係咪淨係識電完再剷青undercut好似你果啲圖咁
次次拎啲韓式downperm加電髮既圖比髮型師睇,最後都係整啲港式電髮出黎
直髮夾邊枝好?GHD vs Glam Palm
見有話普通人用前者,髮型師用後者

我有既

係d 相無更新啫

有曬 before after 同片既

彈前 貼後
glam palm
我今日染咗帶藍ash既啡色,但覺得好黑好深色,有冇咩方法可以甩色甩快啲?定係要再染過?
Btw次次都係揀個隻色個個號數,點解每次既分別都咁大?有時淺啡,有時綠啲,今日又好黑
想漂髮 頭髮太短會唔會有問題
可以留tg嗎?
我想電髮
有無漂過先

要睇佢有無加咩mix tone 果d

底色+染膏 先等於,出黎既顏色

如果以你以上所講既經驗。。

我諗你無漂

無漂底下 係唔會見到藍

只會見到綠

如果有漂都見綠 漂唔夠或者卡色

btw 就黎1001 可以t 我 幫你研究下
..
置頂有t

其實都有方法洗返出黎既 不過可能要溝野洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞