[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
就咁 屈下d 角 或者dd 飛

唔好等佢咁平順
同埋咁樣用鹽水既話
係純粹用鹽水 做鞋做亂曬成個頭髮

其實唔係咁用。。,鹽水

會對d 髮質有 長遠影響
225 係有treatment 套

佢簡介好似有 我有睇過

你攝住左既話 正常應該係平順滑 除左天生鬈

另一邊無攝 有返咁上下髮量 其實好正常
有拎野夾住?
有都唔奇

btw 佢硬照黎啫 你耳仔唔係特別薄 或者頭髮特別鬈,正常都係咁既
男人個髮旋生係左上角可以點搞 本身D頭髮已經長硬粗
左邊係咪只能夠剷曬佢?
想問吓邊隻染髮牌子嘅咩色會近似圖入面隻顏色?
shiseido入面又有邊隻似呢隻色?

長d 等佢墜 或電
基本就
G色系

淺頭髮上

G5 G7果d
睇你上幾深

如果黑頭髮上

就要問得清楚dd

如果你只係覺得佢深深地啡

重點係 要你講 覺得係咩色

因為有人會覺得係黑茶果類
有人會覺得係深啡
亦都有人會覺得佢啡得黎好似帶好輕微紫

所以如果黑髮要上呢d 色我都會問清楚d
其實各牌子都有各牌子既好
雖然好官腔 btw 真

shi 係多段既色底 都想輕輕郁到 黑髮 好岩洗

meq 我諗大家都知 係81 019 8yg 果d 唔一定需要漂得好足但一樣灰到

如果配合埋降鹼更好洗好用

milbon 都好用

所以真係隻隻唔同
其實點分髮泥同打底?或者咁問 打底其實咩來的
我見quicksand呢隻野有啲又話用來打底效果好好再上定型 跟住有啲鋪頭又寫呢隻係髮泥來 即係點
巴打你好

啱啱第一次漂 染完紫色 因為等唔到已local貴買fanola去黃洗頭水
而家睇緊護髮素
想問問係咪最好買返fanola對應枝護髮素?
定可以用下其他 local食水無咁深嘅護髮素

本身髮質細軟 用開Echosline Seliar Volume覺得唔錯
巴打有無推介啲防脫髮產品或者養頭皮既野推介
漂頭漂得多驚脫髮
或者咁講啦。

打底 係一個行為黎
髮泥係一個產品

用帶水溶性既髮泥
係頭髮濕既情況下 搽上去 然後 吹個造型 再落多dd styling

所以佢地理論上係無抵觸
我本人係支持對應既。如果唔對應既原因得一個

係佢地既優點係果個領域 非常勁

如果關於漂既洗頭水 如果關於顏色 我會係guy tang
如果關於髮質 x treatment
.btw 其他日系牌子好用既又ok 既
mielle 我最近試緊 韓仔野。

如果頭皮既護髮素 我會暫時都建議返lebel rootsupli

漂頭漂得多驚脫 反而應該係關注 漂既時侯多d 更好
如果你有緊要既野需要 我可以既

eg 結婚呀 影結婚野呀果d

如果一般情形底下就無lor

因為拎太多工具同埋 點準備極都係無salon咁齊

之前封salon 時有 試過
漂果時髮型師有加啲野要染劑果到話會無咁乸
但漂完都有少少敏感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞