[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
對衡色
係可以咁做

去黃洗頭水
都唔會走好綠

反而應該係 之前漂完上冷色tone 然後出返黃

如果真係走綠,用幾多紅去對先岩
到時上左。。 紅左仲難搞

你講左以上既理論 然後問紫灰色
用粉紅色洗頭水

你既意思係,係咪想問可唔可以用粉紅色洗頭水當去黃咁樣用?

紫灰色用q8粉紅色 如果你甩左色用 佢咪變左偏粉紅既色
岩岩電完可能係既

如果頭髮本身夠硬淨 係可以

同埋

所有髮型要有造型一律都要吹
局部做直

同埋 唔好用髮尾油
想保養可以用

ats 抗熱或lebel moist
想問下縮毛矯正同負離子有無分別?

遲左,sorry
見有人話可以用去黃加一兩滴紅色 紅同綠就可以對沖返 所以想知如果用淨咗嘅粉紅色會唔會有一樣嘅效果
Add volume係咪一定會令到啲頭髮變”鞋” 有冇product係可以做到唔”鞋”又add volume?
但因為我有陰如果攣好麻煩🥹但係冇可能咁短時間又再做多次 想問有冇咩家用產品可以令個頭髮冇咁攣🙏🏻
q 8係好上色既洗頭水

你加一兩的 同成支比。。。

理論係的確係咁 我地做染配色既時侯都會

操作既劑量同所有野都係因應情況去調配

咁如果你係支起黃度 加一兩的 落去 然後mix 左先用

我諗會好過q8直上
無咩影響既

所有chemical。
大把
但我唔多用 但ghd 好似係有款都係

我返去睇睇同研究下先
正常唔洗

但如果你洗頭水係唔係好洗得乾淨

或者 d styling product 係好難洗
唔排除要

因為真係好睇你用緊咩
兩件事黎既

陰好麻煩就陰 要keep,住久唔久整
就算上次整得好 佢都係好快會鬈

一係就自己夾下
一係有相熟stylist 剩係整下個陰
因為有時整個陰都好快

短時間又做多次。只要佢係因為軟化不足黎講 又無咩所謂 但如果over 或髮質變得極差,咁就難翻手了

再慘係 下個再整 健康髮與上手個接駁位慘

lebel,serum 護髮素
同埋佢有支吹頭前用既野
你好 想問下啱啱漂染完 個髮型師建議我第1次洗頭就用護髮素先 之後先用去黃洗頭水
你覺得定係第1次已經要用去黃洗頭水
好唔該
去黃係洗頭水。鹼
護髮素係護髮素。酸

咁當然唔用鹼keep 色一定好d
啲的水剷哂都好快長
又攣
但又唔想淨係為啲的水又去剪髮
自己剃有咩要留意
成日剃到唔對稱/仲有頭髮嘅位好似SHARP CUT 咁好樣衰
電髮根係咪全能?
笠個長mm 數既套 穩陣
點解係全能 唔明
比人剪到上重下輕 好柒 可以點補救
頭髮太粗硬高彈性,用直髮夾曲幾分鐘變返直。係用法定個夾出事,已經用緊200度
頭頂轉位少頭髮 如果染淺色係咪好柒
同左邊差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞