[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
想問下如果想剪個啲日本仔頭要點同個髮型師講 如下圖
想問下染白色或者灰色會keep到幾多日 同埋會變咩色
如果0經驗但對做髮型師有興趣可以點入手/入行
直接圖 不過呢類 好靠styling 同埋如果頭骨兩邊角位大

好易正面望好大舊
巴打, 想問下冷燙係咪冇咁傷頭?

我電過幾次, 只有一次係普通電髮, 其他都冷燙
普通電個次佢一焗我就feel 到頭皮好熱
Ching 想問髮根油髮尾乾,係咪用Lebel lycomint 洗頭水加Lebel silky hair cream 或Lazulite R3 System - B5 瞬間抗氧修復護髮素 ? 有染同電,好kick個髮尾

唔該晒🙏🏻
大約一星期至兩星期鬆
都睇你點洗

奶白黃或淺啞黃
搵間salon 做
可能你覺得佢d 出品或你對佢間野有信心,都可以

我當年係間心儀既salon 門口 捕左一日。。。
咩叫普通電髮 唔明

cool perm 應該先係評定 係 normal perm

咁係可能佢焗得你熱得劑
lebel 咁樣
唔該晒ching好詳細,唔介意做打雜
點捕法,然後佢就收左ching?
自己夾髮長期手殘 係咪應該去電頭髮
巴打想問下方唔方便Tg 問你個邊冷燙同剪既價錢?
唔該巴打🙏🏻
補充少少
有d salon 仲可能唔夠最低工資

但 一年半載果個學剪既問題

其實 由洗頭至perm
當中有好多學問需要 配合日後既工作
包括埋個心態

果d 都係基本工既一種

單講basic perm 已經直接關系到basic layer
你剪一個hair cut,再靚 都可以因為chemical 而出事
你電一個perm,再靚 都可以因為hair cut 而出事

所有野都係環環相扣

如果急功近利 我唔建議入行
真係鐘意既話 其實以上既所有問題都係問題

個問題係 未夠鐘意啫
我去左人地門口 或樓下 睇左一整日 出黎既客人

然後就入去剪左次頭髮。。。之後就見工
可以
*以上所有問題都唔會係問題
想問下有冇啲漂染過都可以做既拉直療程
如果 只係 漂過一次既 都係可以

但漂得好盡 就唔得
想問下 之前係耳圈染 甩左之後多手用泡泡染 過幾日又甩哂
黎緊要返工想染返深個頭 唔想打理咁多
有無咩牌子推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞