[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#20

1001 回覆
10 Like 19 Dislike
有啊 琴日漂緊果時有啲乸
今日覺得頭皮有少少痕
明顯既 ?個灼熱感

正常唔可以有

你可以試下lebel rootsupli 因為佢係補濕可直搽頭皮

但因chemical反應受損既 其實好多產品都包含唔到
咁上述嘅情況你覺得你把頭髮有冇

如果你本身有用緊?
明顯啊 漂果時覺得頭頂特別乸 我以為係正常
Rootsupli 係咪護髮素過幾日臨洗頭先去買唔該巴打
護髮素黎 但可能幫助唔大

以而家既漂粉質素 其實唔應該再有發熱既情況
會唔會係本身我皮膚易敏感
漂後用Olaplex 髮膜係咪真係咁有用
淋餅餅

無力 kick 鞋 索水 手感唔似頭髮咁
無咩用 old school 野
sure
唔會直吹曬 反而係關吹既手法事

無問題 不過最好個風筒有得教到好細
唔該巴打
巴打想揾你剪頭,想問下有冇ig或者其他聯絡方法
本身從來無染過髮(頭髮本身天生較黑同粗),想用shiseido染髮膏染WBe9或者Be9(唔介意最後出Wbe8/Be8或者深左少少色),想問雙氧奶係咪一定要用9度?6度可唔可以?
同埋係咪用番shiseido本身支雙氧奶係咪會好d?
最後染膏同雙氧奶比例有d人話1:1,有d網頁又寫1:1.5,應該邊個先啱?
點睇glamplam 導入式護髮夾同推唔推薦glamplam 同咩型號?thanks 巴
想問glampalm/ghd同啲平價直髮夾有咩分別?
同埋爬文見樓主推介glampalm多過ghd, 有咩原因?
申利: 用開幾百蚊嘅salonia 唔知係手勢問題定隻夾嘅問題 夾完好快打回原形
置頂t?
如果你呢個case 建議搵人染

主因係,天生粗 黑 好易爆根
而且對色要有兩條方

假設你目標色係wbe8

但你天生黑 粗而且無染過 佢對chemical,既反應相對無咁大

你要用到wbe11

做個尾

然後髮根位要wbe9+11[視乎髮尾進度同情況

如果知識上黎講 係真係要用到9度

但怕會走好黃同埋過淺【 因為你上面都話唔介意深dd

咁我會簡 6 +9

6 度 嫌唔夠力
9 度 又怕太多,同埋用高雙氧 會相對容易出現好黃或影響染膏既效果

至於1:1.5奶,如果怕佢推唔郁個淺度 好似你呢類型咁 係的確 可以用1:1.5

因為呢度真係好睇實際情況 到底有幾黑 上手髮質既感覺

但我都會建議你1:1.5既 如果我雙氧教低左dd

同埋 天生粗黑 用 wbe 上 可能會帶紅多dd

因為 粗黑既頭髮本身紅色素係多d wbe 本身都係暖色加上原身既紅 會有色差

所以我會加m 或者直接用m 做

但用m 做 冷色既色膏會相對難拉淺

所以雙氧奶上 我會去返9度

如果建基於你自己 買料自己染 當然愈買愈少料愈好

我會 m11 9%做 髮尾 可能買多支m9 用黎溝落同一兜 搽埋個根

如果你無諗住分開搽 就唔好打算自染了 如天生粗黑

通常都髮量多 後尾要執手尾 就算有心執 都好難

呢d 難case 交比人搞會好d
導夾 佢好似有隻新 而且形號都好似唔多

有新買新 最緊要係有得 洗夾套

如果treatment 夾 carepro 好過
有得教溫度 贏曬

ghd 早幾年係ok 既 但隨著其他牌子物料 科技既進步

都會有其他選擇

gp 同ghd 我最鐘意係佢地本身圓邊 而且 你去屈果個彎 唔會形成直角

至於靚夾唔靚夾
夾板既用料 科技 功能
熱既平均 溫度穩度性
夾既做工虛位【 會夾及拉扯頭髮】

咁你係想做咩效果

髮質

而家係點做緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞