在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

買咗呢一款生肉糧
三個月嘅貓仔食邊一款肉會比較好啲
容易肥啲
同埋每一日要餵幾多餐
貓貓嚟咗一個星期 前日開始打乞癡
已經帶佢睇咗醫生 話有少少感冒 開咗啲藥比佢
餵藥餵到佢好似嬲哂啲人類咁
佢全日都呆呆滯滯 平時夜晚會衝上我地張床一齊訓
唔見人就不停喵
依加就自己喺隔離房訓 對平時食嘅野冇興趣 只係肯食枝枝雞肉泥
好擔心佢病完之後性情大變
觀察下貓貓有冇痾骨屎,大牌子生肉骨量多,好似話會對腎臟嘅負荷比較大

我之前都有比過mr raw, kb mix 同Alaska,成日都有骨屎

之後我就轉左買Ig 啲凍肉舖嘅生肉餐,你可以睇吓,揀啲多人買同埋喺fb生肉谷有評價嘅shop

我隻貓食咗幾個月都係靚屎,如果信唔過啲Ig shop,建議自製。台灣有個生肉自製fb 谷(酒鬼的),可以參考佢哋啲食譜

至於食咩肉其實都差唔多,不過都係要定期轉換下,食單一肉類無咁好營養,我平時會比雞、火雞、牛、鴨、鹿、兔同鵪鶉

食幾多嘅話,大牌子多數有feeding guide 㗎喎,無嘅話就計貓貓重量嘅3-4%,例如4kg 重就一日食120g-160g。幼貓就食幾多都無所謂,食到就比多啲
以前用豆腐砂個陣
一日鏟兩次
見少左砂就加
好多粉先換

依家用花王滲透木砂
用尿墊 唔使鏟尿
大約3星期換曬d砂
三個月一日可能要6餐?
真係要擺房?
就算真係除臭
點都有d味 尤其屙屎
同埋撥砂會嘈架喎
有d貓仲會玩砂
汪喵性價比一般

我用開Klitter,屎忽痕買咗幾包汪喵,就咁用一般般,最後都係溝落Klitter到,用完呢幾包汪喵唔會再買

Klitter 幾好用又算少粉,無尿味,但屎味你預咗要噴嘢先會遮到除非食生肉,食生肉屎無乜味

利申試過成十個牌子嘅貓砂後表示應該會用一世 Klitter
多數三個星期一次,倒晒啲舊砂,洗貓砂盤

建議平時倒厚啲多啲貓砂,啲屎尿無咁易癡底就無咁容易殘留喺盤度。然後我收工就會refill下

見啲人倒勁少貓砂,啲屎尿hi到周9圍都係
今早6點幾有一篤仔了
一開頭食得少飲得少姐
我隻貓個肉球好似有少少皮膚問題?點解會咁?應該點做
就咁蒸熟D肉就得?
我講緊生肉阿 ching 生肉就咁解凍就食

蒸熟嗰啲係鮮食,鮮食同生肉之間嘅內臟比例、加咩營養品同食用份量嗰啲都唔同

鮮食都要加鮮食用嘅營養粉,如果要整都係上網睇吓鮮食食譜啦
ok 收到
我無諗過生食
請問Ching 貓b幾多月大先可以食肉泥?
而家淨係餵緊罐罐moose同幼貓乾糧好似好悶咁
肉泥係講緊啲唧唧零食條?

零食嘅話不如試吓啲凍乾零食啦,比起ciao嗰啲健康好多,無咁多味精

好多都好香口,貓貓好中意食,零食都可以健康啲食

如果真係要餵可以大啲先,起碼半歲後啦
收到,唔該🙏🏼
其實貓貓d屎偏濕係正唔正常?
姐係會好易癡住哂d貓砂咁
乾糧濕糧都有食 又有比埋益生菌 但一餵得多濕糧 d便便就會好濕但又未去到痾爛
兩個月貓好似唔飲水
俾兜水/奶佢 佢個頭鐘埋去
然後就會甩頭 鼻噴氣
好似濁親咁 有冇事㗎
你指有啲dry?
可以搵嘢搽
Google下 我忘了
想問有無幼貓罐推介
前主人餵開垃圾RC 想盡早換左佢
請問一下女幼貓7個月大 帶唔帶得去絕育?
會唔會影響到佢繼續大隻/發育?
Astkatta幼貓幾好
我2隻貓中意食貓侍全貓罐
我個兩隻6個月個陣絕
個陣2-2.5kg
唔識肥 唔知關唔關事
astkatta脂肪太低 唔建議做主食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞