在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可以咁講,所以啲人話食生肉同凍乾會吸收得好啲,屎都屙少啲
可能食處方糧都有一定作用,但我諗長食都唔好

另外肝指數高嘅成因有好多,個人認為未必係因為罐頭,如果屋企消毒嘅時候,佢哋唔小心接觸得多啲酒精或者消毒劑都有影響

同埋我見啲人話如果肝指數高嘅話,建議比平時更少量多餐
係呀,不幸之中嘅大幸係甩門牙仔only
會唔會有近啲嘅相?同埋影埋大牙嘅牙肉會易啲睇
平時幾耐刷一次牙阿?
sorry我晏d返去影
平時食全罐
間唔中鮮食包同凍乾加水
每晚比佢地咬360度牙刷+牙膏
有時可以刷到大犬齒外面 刷幾下
入面就真係靠佢咬牙刷
捉唔到佢地刷牙
好阿 同埋佢個口會唔會好臭?臭嘅話牙肉多數都紅紅地,點都有啲發炎

例如我上網搵嘅呢張圖,嗰啲牙肉都係有啲紅㗎啦,有機會大力少少刷就流血

Btw 如果大家嘅貓貓有牙齒牙肉問題嘅話,建議少食羊肉、牛肉 etc. 容易上火嘅肉類

同埋可以自製薏仁雞肉蛋羹比貓貓食,上網有食譜,針對口炎等口腔問題利申試過整比大貓食,食咗一排個口真係無咁臭
咁樣睇又好似唔係好覺

無口臭應該ok㗎啦
新貓奴留名學野
星期六接左隻大約3個月大嘅三花貓翻屋企
想請教下有冇話建議幾時開始要刷牙
上網睇啲人講唔刷牙好易有牙齒口腔問題
見人話要學識玩響片先易刷啲
應該盡快幫佢刷定係其實唔洗咁急
呢幾日餵緊佢8成濕2成乾
可以刷就盡快刷啦,等佢快啲習慣

見得太多話大個啲之後唔比刷、好難刷

加上都就嚟換牙期,唔刷的話容易有細菌積聚
越快越好
襯細個等佢習慣就唔抗拒
利申5個幾月拎返黎
7個月先開始用手指布套刷
依家9個月淨係肯咬下360牙刷
養咗英短藍喵一年多啲啲
舊年夏天佢都未去到瘋狂甩毛嘅stage
今年就嚴重咗
日日幫佢梳兩次毛 但係用手捽一捽佢啲毛都仲係會甩勁多毛
佢嘔過一次毛 之後我就間中餵佢食吐毛粉
之前佢無啦啦係咁打乞嗤 醫生話佢可能係甩毛太多 敏感

想問吓你哋會唔會幫啲貓貓剃短少少毛?(唔係剷哂啲毛,但剃短啲)
明白 有冇牙膏推薦
我見台灣YouTuber多數推薦兒童牙刷?
其實兒童牙刷都好大隻
買翻專用牙刷可能啱d
我買個隻360牙刷都係貓/超小型犬專用
不過如果兒童版既360牙刷好似都差唔多size
不過搵唔到所以買專用算
應該求其ok
我個支係nutri-vet犬用酵素牙膏
寫住雞肉味
但係聞落似花生味
陣味佢地幾鍾意
其實英短本身厚毛
剃短佢都係咁多層
可能反而容易飛出黎
應該無幫助
會唔會試下其他種類既梳
睇下可唔可以catch到多d毛?
明白 平時喺開邊到買寵物野
犬用都得原來
多數hktvmall/ meowline
Meow line好多野啱但唔近我 個客服又好似成日冇人翻工由上星期問野問到依家都未有人覆
我夠400先去佢度買送貨上門
客服的確比較耐
係咩!?
我whatsapp開佢
都算快覆我
我係一個新手,屌得細力d.

今個星期將會接一隻2個月大英短藍貓。
個主人一直餵開乾糧,但睇左好多資料,應該都係要食濕加乾。
想問一問,因為我一個人住,早出晚歸,一開始應該點樣俾最好,我諗緊早餐就乾糧,夜晚就濕糧。我驚佢唔夠營養

謝謝各位
個人覺得360牙刷刷得唔夠乾淨
普通寵物牙刷啲毛又太疏,貓貓可能唔舒服

所以我買呢個萬毛刷好刷好多,又無咁拮牙肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞