在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實絕育嗰陣順便打都OK麻醉咗feel唔到

所以我另一隻貓就係洗牙麻醉咗先順便打埋
想問你隻貓幾歲絕育
我諗緊要唔要等到佢發育曬先絕育
貓女同貓仔都係9個月左右絕,其實貓女早啲絕都得

啲人話貓仔一歲後絕嘅話對泌尿系統好啲,但我問過兩個獸醫都話唔關事

我見隻仔有開始有啲發情唔肯食嘢就帶咗去啦,唔忍心見到佢唔食嘢

至於發腮呢,啲人話遲啲絕個腮會發得大啲,但都唔係隻隻都係咁,我嗰隻絕完之後繼續發緊
點樣教佢用貓砂第三次上我床到小便
Thanks cda 請問你可唔可以分享你帶貓貓去邊度打?

晶片入面係唔係會有你嘅資料?電話 名?
點樣可以獲得第一隻貓?

想買又俾人屌 領養又睇唔啱
More
我兩隻貓睇開寵心,所以嗰陣時都係帶去嗰度打

正常就咁一張晶片係無任何主人資料,同狗仔唔同。

正常嚟講幫狗隻打晶片要順便攞牌,主人資料同埋晶片號碼係登記喺個牌照度
係咪要登記張晶片落我名下?
冇主人資料係咪會走失左都聯絡唔到我
想問貓食唔食得藍莓
可以,食少少
主子唔鐘意梳毛,次次都咬我地,試過4隻梳,排梳針梳都試過
依家要佢食緊野果陣梳,但梳得果兩下,順毛梳都唔得
2歲美短
有冇咩計
發現隻貓聞啲貓糧會打噴嚏
異短5個月 有冇人有相關經驗?
係咪應該轉糧? 有邊種冇咁多碎?

食緊wellness core幼貓糧
呢啲應該天生關個性格事好難搞
我其中有一隻都唔鍾意梳毛 一梳佢就自己走開;另一隻就好鍾意梳毛
試吓每次強行梳完毛之後比零食佢
ching 想問下貓口臭應該採取咩措施 佢口臭似皮蛋味 但佢又好鍾意錫嘴
同埋佢鼻同口都生黑色斑 係咪避唔到
有無用過膠質地嘅梳?
我啲主子唔鍾意金屬質地嘅梳 拎出嚟就係咁咬
轉咗貝殼梳就肯梳
刷牙
有冇試過furminator梳,我d主子叫做接受
一路梳一路食ciao分散注意力
佢唔肯
我想問下
我隻貓依家發情期
比隻腳佢un佢會射血精 係咪唔正常?
似膀胱炎/尿道炎
睇醫生
養左對流浪貓448日
日日計埋訓教得10個鐘同佢地相處
佢地仲係勁驚我 佢地只係間房入面
每日返去入房都放粒零食 距離佢地都有半米 佢地都唔會去食
已經俾夠時間空間佢地自由活動 都未掂到佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞