在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
大家用開咩牌子嘅豆腐砂?
有口炎可能你要搵下啲流質少少嘅
你睇下啲幼貓罐啱唔啱 有啲幼貓罐會寫明成貓都可食用
果啲質地易消化容易谷肥佢
又唔會令到佢食到牙痛搞到唔想食
有冇巴絲有買啲人貓共用既凳

如果唔想要大6野有冇啲咩外國野可以介紹
大概兩個月大嘅貓b拎左返屋三日
軟便晚晚等佢督屎要同佢抹手抹腳抹pat
唔至於唔成型 ,都有一條條睇但表面好濕
精神食慾都好,已經好嗲人
會主動行入房喵我要我抱起佢摸肚
所以我諗唔太關新環境事
佢係人地唔養拎返泥嘅
原生家庭話餵開白烚雞肉同rc幼貓乾糧(佢都唔太食)
返到泥我餵汪喵星球幼母貓營養罐(純雞味)同一餐白烚雞胸加半隻蛋黃
一日分四餐,六七點/一兩點/七八點/十十一點
罐每餐20-25g左右
第二日開始係最後個餐加AUREO黑酵母益生菌0.5g
佢好主動飲水,唔使人迫
佢平均一日兩三督尿,一督屎
第一日磅重0.8-0.9kg,第三日1kg
按佢磅數計其實熱量都唔夠
新貓嚟到屋企人第一日,屙爛屎可以點做
唔洗食咁多蛋黃 講真可以比返rc 佢食先
雖然係垃圾糧 但貓b要由細養好啲腸胃
同Make sure佢唔係對汪喵有問題
唔餵乾一定係唔夠熱量
食濕糧水份多飲水飽
所以我會建議幼貓半乾濕
or你訓覺個陣放題

同埋兩個月 4餐應該唔夠?

不過我覺得體重有增長就ok
垃圾糧點樣養好腸胃
食rc只不過多消化唔到既野
所以靚屎
唔代表腸胃就好
食rc唯一原因係比佢食住舊糧去適應新環境
同埋如果雞胸蛋黃做正餐
要加營養粉/內臟/骨粉
Klitter 喺呢度推介咗好多次

覺得好用過汪喵,少粉又易鏟

利申試過起碼10個牌子嘅貓砂
好氣餒,
領養左流浪貓女(7月大) 個半月,仲係好驚人,行近就走,唔俾掂,亦都冇主動要掂佢。

但餵食果陣佢見到/聞到人隻手就會主動抓,隻手放近少少就抓,比佢抓過幾次流晒血。

有次佢主動聞我腳指,聞完又抓,好彩有著襪先冇流血。

我可以點做?依家變左我驚佢,聞完我抓我。
領養前唔知?有無困籠?
建議都係唔好同佢互動先
照顧好佢基本需要 野食 水 貓砂
有時間就起佢望到你既地方hea
做咩都好 就係唔好理佢
等佢知道你既存在係無咩特別先
淨雞胸加蛋黃點夠
同埋一日未買營養粉就唔好餵鮮食
佢唔食乾聞一聞掉頭走
我本身都打算半乾半濕,但比乾糧佢佢聞一聞就走
因為原屋家人都主要餵烚雞肉,講過比糧佢都唔太食
我自己都比過糧佢真係聞一聞就走
浸濕都唔比面
唔好再咁樣俾啦
貓鮮食要俾足夠嘅蛋白質 脂肪同澱粉
你可以考慮下 雞胸加蕃薯 南瓜
加蛋黃唔係唔得 但都要睇下個比例
例如係200g肉加一粒蛋再加蔬菜(紅蘿蔔、粟米筍、南瓜)
之後打碎曬再均勻攪拌
每次餵一羮加水
淨係肉加蛋黃就少左啲碳水會對佢身體唔好
佢地雖然係肉食性 但每餐至少都要有一定比例上啲碳水或澱粉
我都依家仲研究緊鮮食
領養前唔知,以為佢只係驚冇諗過咁惡。

前排收左籠迫佢係廳自由explore,有放屋仔,有睡墊。

夜晚關左燈佢會同第2隻貓玩得好high, 又有時又會主動入我間房,係門口附近搵野食,拋d零食比佢都會埋黎食,但就係一見到手/聞到人味就會抓。

係咪唔理佢就最好?
有無試過貓奶+乾糧
咁唯有餵主食罐/凍乾
鮮食要營養啱比例先得
驚人既貓 困籠就會容易d
一黎一個細既地方令佢安全感大d
容易適應d
二黎容易親訓d
每次你連埋野食一齊出現

依家唔困籠 最好唔好理佢
同埋封住d梳化底 櫃頂隱蔽地方
但係再比幾個高位既竇佢 有安全感
其實痾骨屎係咩樣架?我三隻都係食凍乾,9唔9啲屎都會有啲好淺色嘅部分,㩒開個質地好似凍乾咁,我以為係佢都冇咬開照吞所以原粒出返尼,加水之前㩒碎啲,啲屎又好似冇咁多淺色咁⋯
利申:食K9, VE
不過有第二隻同佢玩
應該都係難適應你姐
最好唔好理佢 當佢唔存在
等佢覺得你存在唔係一個威脅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞