在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Agger
健康罐始終無乾糧咁好味
我d貓超鍾意乾
罐就食勁慢
利申 全罐
乾糧係方便人類養貓既產品
對貓唯一好處就係熱量高
我隻三個月貓貓感冒睇獸醫,食左藥都係唔好,但佢淨係打乞嗤同流眼水,食屙玩都無問題,仲越嚟越有肉好好吸收,已經食緊lysine同supplement

請問有無巴絲隻貓都係咁,有無方法解決? 未打第二針,因為感冒未清
有冇餵藥技巧
搞左成個鐘都餵唔到半粒杜蟲藥比佢
又驚整親佢 又驚比佢咬
可以張開佢個口,擺粒藥入去中間位置,粒藥盡量唔好掂到佢舌頭,之後合埋佢個口再按摩佢喉嚨。不過如果隻貓係咁掙扎,呢個做法不適用

簡單啲嘅話可以攝粒藥落啲嘢食度,不過撈落罐頭嗰啲就唔建議,有啲貓好撚醒唔會食

Ciao有啲零食仔,我之前會攝粒藥入去呃佢哋食,呢啲香口啲所以我啲貓會食

同埋其實greenies都有pill pocket
已經用毛巾包到佢實
不過2次都比佢吐返出黎
之後就試下用罐 但佢好醒 lam到聞到就唔食
一陣買mediball 試下
成粒餵唔到既話
可以磨碎再撈少量醬比佢食
不過成粒就應該完全唔苦
磨碎有機會好苦
要溝好多醬
最緊要唔好加落平時野食
一陣怕左 連野都唔食
如果磨碎都唔得
最後方法可以翻獸醫度幫你餵
買個餵藥器 個人覺得幾好用 隻貓肺炎餵咗三個禮拜早晚兩粒藥都好順利 餵完即刻俾零食 宜家佢食完飯會等食藥
藥後零食真係好重要
任何佢地唔想做既野
做完一定要比零食
夾硬塞
或者夾係啲肉泥度
放怪獸部落鴨罐有冇人啱
上個月開始養貓,但隻貓有時抱住我隻腳就一啖咬落嚟仲要好大力通常都係佢啲食飯時間但我仲未俾糧佢就咬人
想問吓有冇方法可以解決呢個問題
冇用連mediball 都冇用 佢食哂面啲泥淨返粒藥係到醒撚到佢
聽日用餵藥管
多數係想同你玩 放唔夠電
放飯前放下佢電
隻貓冇啦啦聲沙但食同精神同平時一樣
利申九個月大
咁細個剛斷奶唔會俾乾糧啦

要食幼貓罐罐
自己帶去打啦同埋其實可以唔使咁早打
fip係由fcov變異而成
冇fcov點打針都唔會有fip
有fcov唔打針都可以中fip
係確保到布偶貓飲水充足情況下
有定期食杜蟲藥
每日3餐 每餐食一包叮叮貓鮮食包
佢幾日大便都好乾 一粒粒
今朝痾大便好乾 末端有一絲血
可以點算?
肯食濕係好事
我個女要餵先食濕
食左成個星期都唔好?我隻貓貓之前都係食痾訓無問題,不過有打乞痴 可能周圍環境有野令佢敏感?
有次帶佢覆診 因為感冒未清又準備要打第3針 醫生就話打左第3針會好啲 跟住諗住睇佢感冒未清個日就比醫生啪左第三針 之前再食下藥 就好返了
針筒剪左頭頭凸出個到,先抽少少罐放藥再HI少少罐包住,一手撐大個口打入去,診所姑娘教,真心易
早兩星期接左一隻貓老母+B番黎
隻B已經食緊乾濕糧
不過仲成日訓前去搵老母食住奶咁訓
老母就退唔到奶
老母已經成日一腳伸開佢
上網睇同打過去獸醫都話最簡單就分開佢地
但好似好慘咁
宜家自製左件衫俾老母著
等隻B啜唔到
但老母著左衫之後又唔多鐘意
成日唔郁
想問下仲有無其他方法幫老母退奶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞