在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有無日日梳毛
有無比排毛粉/南瓜/蕃薯

嘔未消化既糧 常見係食太快

最後一餐係幾時?
12點食 到4/5點先嘔?
有日日梳毛,俾過排毛粉但次次俾完都係嘔得仲勁
最後一餐都係食罐,由7pm 食到9pm 左右,到半夜就嘔
點解我隻兩個月大嘅貓b去完廁所唔會自己清潔?

利申: 屋企得佢一隻喵 冇成貓可以跟學
食完吐毛零食 真係嘔毛 係咪好事?
你咪講左點解太細又無大貓/同伴可以比佢學習
新收編左隻流浪成貓入屋, 佢好痴人成日想人摸同拍patpat
但係就唔鍾意玩同埋成日訓覺無咩精神咁
撩貓棒同波波同貓架都冇興趣
用零食忍佢追多兩追就寧願唔食都唔郁
有咩辦法可以令佢活動多d

兩個半月大 黎留個名
迫佢飲水會令佢更加討厭飲水,仲衰

你試下搵啲魚呀雞呀蝦呀煲水,我前兩日攞啲食剩嘅蝦殼煲水,每次餵飯加啲蝦水落去,佢哋都全部食哂
你平時洗完頭有無用風筒?喺佢面前多啲用風筒,等佢慣咗個聲就會無咁驚
貓無酵素分解乳糖,飲一般牛奶會肚疴
隻貓唔中意食濕糧可以點算
醬醬又中意架啵
已經試左幾隻牌子
唔洗啦,注意返屋企無危險就得
可能因為轉糧,有無逐次逐少轉?通常以一個禮拜為單位去轉糧
係咪唔識埋沙?你可以捉住佢隻手教佢挖,教幾次就應該會識
成貓嘅話不嬲無咁活潑喎,佢鍾意點就點啦,到佢周屋跑整到呯呯砰砰你又會嫌佢嘈啦
無計,再試啦,有無加啲乾喺濕面引佢食?
變左連果d乾都唔會食
比例上點分配?試下10%濕,90%乾食唔食?

濕糧都係trial-and-error, 試唔同牌子,唔同口味,試到搵到為止
佢本身就食好少
80g朝早分3次比佢食 次次食剩一半
夜晚就餵返乾糧
但第一日轉時便便仲好正常
係第二日夜晚先軟便
貓b 2個月大係咪最好打曬3針?見好多人話打完身體仲差
其實如果啲屎唔係太爛唔使至擔心,可以觀察多一星期先,你驚可以帶埋啲屎去睇醫生問下,一係就試下食益生菌
係想比佢日頭夜晚郁動多d放下電
如果唔係佢通常半夜就會周圍搵人玩.......
即係日頭撩佢就唔玩,夜晚先搵你玩?
我隻貓兩個月左右,嚟咗就嚟一個月,近排牙痕係咁咬人,初時都唔痛,最近幾日唔知係咪越嚟越痕,越咬越大力,咬到我隻手損曬流曬血,有無咩方法幫佢止痕

有買到玩具俾佢,但佢鍾意咬人手腳多啲,都唔知應唔應該鬧佢,但又怕佢咬慣咗大個會繼續咬
你俾大D 反應嗌痛佢會咬細力D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞