在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可以加多幾餐濕糧,增加水份吸收同埋習慣下食罐頭,以免遲啲淨係肯食乾糧

幼貓一律要少食多餐,一日四餐係基本

餵罐頭可以出門口之前一餐
放工返嚟一餐
臨瞓前再一餐

而無人嗰陣就可以擺乾糧放題咁

等貓貓再大少少就建議轉全濕糧
想請教下,個三餐份量點就,你既意思三餐都係罐頭?
幼貓最少4-6餐 半乾濕
無人開到餐既時間就唯有乾糧放題
盡量比d濕糧等佢習慣食
然後逐步過渡到全濕糧(成貓)
我都覺360牙刷唔夠乾淨
但係無辦法 佢地唔肯刷
叫做好過無
份量都係試架咋
兩個月 可能每次半細罐?
可以試下一餐比半罐40g左右先啦,睇吓佢食到幾多,佢食到就俾多啲。

無錯,建議嗰三餐就全部罐頭
冇人嘅時候先擺低乾糧放題
有人就收起啦
絲平時一個人幫貓貓刷牙?

我平時都係要兩個人一齊捉住先刷到

仲要捉咗一隻醒目啲嘅刷咗先,如果唔係佢見到另一隻刷牙先,佢會即刻匿埋
係一個人
都唔想搞到佢地咁大壓力
依家用360牙刷比佢地咬 佢地都唔想架喇
雖然拎牙刷同牙膏出黎
佢地會過黎lam
但係要佢地咬同刷就走
係前面個大犬齒刷到幾下
入面d牙靠佢地咬個牙刷
有冇用過汪喵枝噴霧,我有時得自己一個幫唔到佢哋刷都係用嗰枝頂住先

我哋會一刷完就攞紅外線岀嚟同佢哋玩,可能佢地轉個頭已經唔記得刷過牙
試吓攝落零食仔 or pill pocket 到

我平時都係攝落類似呢啲零食到餵

又或者張開佢個口將粒藥放落近喉嚨位置,避開舌頭,之後合埋佢口再按摩下巴至喉嚨
但係噴佢地唔覺得驚咩
同埋好似仲難瞄準咁
止痛藥應該係液體用針筒餵?
起嘴角sip入去令佢打開口
跟住隊入d吱 跟住合實佢個口
藥丸/膠囊既話
我會碎左佢/拎d粉出黎然後撈少少重口味醬醬
唔得先唯有成粒用少少醬痴粒藥丸起一隻手指上面
禁嘴角打開口跟住手指塞入喉嚨再極速拎出合埋口
不過試得多就熟d做到
千祈唔好撈糧
一陣糧都唔食就大獲
我聽日去買黎試下
唔該
止痛藥係液體 易餵好多!
姑娘話係黏膜吸收所以唔洗吱好入 輕鬆好多
點解抗生素唔係液體
見到佢痛 食藥又勁掙扎
我都好辛苦好心痛
我嗰隻飲多咗見啲郁下又停下就會過去
聽聞話食生肉啲屎唔臭
想問貓都要刷牙嗎 要點刷 有工具需要買嗎

同埋我其中一隻貓依家都半歲了就快 但仲有一隻牙仔好似未換得成 有冇問題
咁你試下買個磨藥器試下先啦
抗生素應該可以碎既
少少醬醬唔得就加多d醬/佢鍾意既零食
同埋最緊要食完藥要比零食
越早刷牙越好
越遲開始就越易抗拒
係呀,我隻大貓食生肉,屙完屎都唔會知,仲要兩日先一次
對比起嚟,隻細貓食罐頭,屙到一半已經臭到仆街
你點樣處理生肉呀?
i mean 邊度買?要唔要好新鮮?
我上面153有講

大牌子生肉骨量多,對腎臟嘅負荷比較大

我之前有比過mr raw, kb mix 同Alaska,成日都有骨屎

之後我就轉左買Ig 啲凍肉舖嘅生肉餐,你可以睇吓,揀啲多人買同埋喺fb生肉谷有評價嘅shop

我隻貓食咗幾個月都係靚屎,如果信唔過啲Ig shop,建議自製。台灣有個生肉自製fb 谷(酒鬼的),可以參考佢哋啲食譜

啲生肉係擺冰格儲存,前一晚拎定等二日要食嘅份擺雪櫃解凍,食嗰陣攞啱份量就可以即食,如果驚太凍嘅話,建議常溫下擺5至10分鐘or 隔熱水座暖先,千萬不要用微波爐

生肉買返嚟最好兩三個月內要食晒

我新生, 都係唔搞噤多野住了
各位巴絲會唔會定期同主子驅蟲滴頸?
定係打哂3針 唔會帶出街就唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞