在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
是咁的, 貓貓7月中會打第2針(仲係breeder到未接返黎)
Breeder話打完針其實都可以直接接返屋企
但我YT有D人又話唔好即刻接
希望有經驗既巴絲可以分享下
飲多啲水
我兩個牌子total 6隻味
已經係每日俾唔同味
但佢都係食到有啲厭
打完針貓貓有機會唔舒服,過多幾日等佢穩定先接會好啲。
我隻仔又係2個月左右
但好似唔識自己去訓咁 勁精力旺盛
次次都要鎖返入籠先訓
可以乾濕咁溝嗎?我個隻岩岩接返黎,咁樣溝,即肚痾
可以一日四餐其中一餐俾乾糧
俾完乾糧就隔耐少少先俾濕糧
而唔係一餐又乾又濕
一次過俾兩種野食好易會屙
想問下我屋企隻貓仔2個幾月,由濕糧轉乾比佢就肚痾 ,係咪過渡期會咁
同埋佢唔識刨沙,次次都刨唔中,hi到成腳屎,可以點搞
唔係話要溝小小比佢試下先?之前未試過乾糧,突然一餐全乾會唔會仲難消化
咁我寧願一餐俾少少乾糧佢
當俾4.5餐佢試下先
乾糧加少少罐頭增加佢進食意慾
溝埋先難消化
你留意返佢出哂牙仔未
如果佢出哂牙仔,純粹唔想咬而唔食
一開始浸軟壓到糊仔咁
唔食加啲凍乾碎上去引佢食
然後由糊仔變浸軟加壓碎
再變浸軟唔壓碎
到最後全乾直接上
我個衰女包就係咁調教
唔食就拎走,唔比其他野佢食
每個階段你睇情況維持半日至一日
初時幾日堅持剩餵乾糧唔餵其他
之後佢肯食習慣咗先開返罐罐比佢
差唔多3個月,都出哂牙仔,我試吓用水浸軟先
黃貓點限制食量
好似無底洞咁
有冇人係epet 買過N1瞄砂, 間店同腦砂評價好唔好?
88$包, 17.5L
每日陪佢玩 跑到無力就少d攻擊行為
如果貓貓心臟唔係咁好 有啲咩可以補
獸醫話要食抗血栓藥 我想另外比啲野食佢 係咪唔係咁好
其實貓仔使唔使沖涼?
發覺ciao 肉泥溝水真係好掂,輕鬆令隻貓飲夠水
2個月沖一次
接左對未夠3個月既貓仔返黎幾日,呢幾日刻意日日都有人係屋企陪佢地,大部份時間困籠,一日放風4,5次。

但黎緊要返工冇人係屋企陪到佢地,一係就困全日籠,一係就唔困,直到放工先有人睇佢地。

好糾結應該困全日定唔困好?
困全日好慘好可憐, 唔困又驚佢地玩到野晒
同問
貓貓肺積水要留院觀察 依家比利尿藥佢希望佢屙多d尿排返出黎 我見貓貓情況未至於會咳血啖 但就聽到手佢有小小踹氣 暫時都肯食肯飲水 有無過來人解答到之後手尾長唔長
困,貓仔太細容易攝啲窿窿罅罅,會係自己唔覺眼/唔覺得佢入到去嘅位。
安全起見困籠。等你地在場先比佢探索屋企。同返嚟冇幾日,細膽啲嘅會匿埋到你搵佢唔到,又唔熟你,叫都叫唔返出嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞