在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
淨係減半咁多?
同人體重差好遠喎

你計啱d個份量喎
可能診所係開稀左再比你
第二個就化痰藥或者影響不大
但係第一個抗病毒藥真係要計啱份量喎
一隻貓間唔中柯爛爛地嘅屎。另一隻就啲屎好黑,有時會一粒粒。
2隻都食開全罐加雞柳。每日都有餵酵素同益生菌。一日5餐。前者食country natural 雞粒罐,後者食怪獸部落寶寶罐雞味

前者係咪有機會係太多雞,太多蛋白質?應該停雞柳?
後者係咪水太少,所以有少少便秘?黑色係因為啲糧?
你地點同貓貓做運動?我隻貓剩係識食同訓,唔願郁,禁攪落去,會唔會好易病?
同埋佢媽驚街出屋企
同埋佢好驚出街,一定要留係屋企
都唯有用玩具同佢玩咋
又唔會易病既
易肥囉肥又多病痛咁囉
食左幾耐?可能未適應姐
始終country natural好似高碳水d
貓怕咩蛋白質太高

屎一粒粒禁落會唔會覺得好硬好難禁?
唔會既話 都唔係叫便秘啦
黑色既話 你睇下近睇係咪真係黑色?or禁爛佢有無黑色?
黑屎人既話係上消化到出血先會黑屎
Country natural食咗半個月啦。有時靚屎有時爛。唔肯定係乜原因。

我再檢查下啲屎先
食左咁耐又應該適應左啦
或者試下加d纖維?排毛粉/南瓜/蕃薯個d
尋日先加過南瓜。試下加洋車前子粉得唔得呢?
應該有幫助㗎 排毛粉都係佢姐嘛
好,我加4ml試下
有唸啊。係咪Stella好?
比乾糧係由朝7-晚7屋企都冇人,怕佢肚餓先比。但其實好多時佢都係瞓覺食得唔多,好睇佢心情
好,我襯仲有罐頭存貨時試吓邊隻牌子嘅凍乾主子最愛先
有冇人知1-2個月幼貓食邊隻糧最好呀
接左貓貓返屋企冇耐就生癬個幾月仲未好返
一開始噴神仙水 但冇乜用 之後帶咗佢睇醫生 醫生開咗消毒藥水 藥膏同malaseb俾我
有跟住搽藥同埋藥浴 但覺得仲嚴重咗(唔知係咪隻藥唔啱佢 而家停咗搽藥膏 淨係用紅色藥水幫佢消毒)
主要係生喺面 耳仔 下巴同頸特別嚴重 唔知係咪因為帶住頭罩焗住 但唔戴佢又會r
後尾醫生再開咗itraconazole藥俾我 食到第三個星期了
另外前幾日幫佢剃咗有癬嘅毛 平時都有餵supplement(魚油 維他命b)+鮮肉俾佢食
都係冇好轉 佢連玩具都冇心機玩 真係好心痛
有冇巴絲有類似經歷 有冇話點做會快啲好感激不盡thanks!
我個隻食抗生素同用消毒藥水消毒 之後發現無好轉仲愈生愈多
用泡泡靈搽左一星期多D 已經搵唔返粒癬
執到5隻貓 點處理好?
想養晒
好呀我試下唔該絲
可以要一隻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞