在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
試下加多半餐乾糧同少少罐俾佢
睇下佢食唔食
你係咪直接係官網訂番黎? 定邊到買會平
如果養唔同胎既貓b係唔係一定要分開兩個籠 有兩隻貓b 都好想養但黎自兩個義工 冇血緣關係
新手求救
隻貓貓2個半月大 近呢兩次食完罐罐佢都會好似乾嘔咁震一震 再用抓R 個嘴
有冇巴打有經驗係咩事
搞到佢好似唔係好肯食野
一開頭一定係分開兩個籠
益生菌我個人只會係佢腸胃差咗先餵
正常返餵多一兩日停
唔想佢腸胃系統依賴咗外來嘅益生菌而唔識自己調整各種消化酶
lysine按需求餵,例如乞嚏多咗(排除屋企塵多)等免疫差咗嘅問題先餵密啲
健健康康一個禮拜一次都夠
餵過量係有副作用㗎
驅過蟲未啊
驅過啦
軟便真係好多原因
-罐開咗後保存不當
-食過量,消化唔到
-罐罐口味唔好換太頻密(唔同肉用唔同消化酶,貓b腸胃要慢啲適應分析調節用咩消化酶)
同時餵益生菌輔助
都唔得就睇睇醫生好啲成日痾都唔係辦法
如果係食物敏感係會r痕㗎
lm
有,罐完全唔食,乾都只係食少少,以前見係乾會狗衝
會唔會大機會打交啲 兩隻互不相識
你意思係分開籠大機會打交?
但係開頭你唔知佢地會唔會打交
一定要分開籠架啦
最多放起隔離 等佢地熟悉下對方
其實貓b係幾大?
貓b應該玩得埋既
平時食咩罐頭?

我隻細貓之前仲肯食k9同ziwi 嗰陣間唔中都係咁
似係有啲碎骨/肉粒 kick住咗

轉咗怪獸/陪心嗰啲奶下奶下就可以食到嘅罐頭就無再見到
多謝巴打回覆先
我一開始係餵thrive 雞/火雞罐罐
果陣我都見佢有咁樣 都懷疑係有肉絲kick 住 但係我近望又唔覺牙仔有異物
保險起見我都即刻轉左汪喵同好味小姐d 肉泥罐
之後都少見左
但係近兩日因為腸胃差左 要轉返上手食開既royal canin 幼貓罐 都係mousse 質地 唔知點解每次餵幾啖都會咁
跟住就好似冇胃口唔食野 真係好驚佢有咩事
想問接左隻貓一星期左右,前幾日佢打乞嚏,比左d lysine佢食,琴日係少左打,但好似有小小眼水。

今日佢又打左幾下,同發現佢左眼會瞇瞇下。
但唔覺有鼻涕同眼無黃綠色分泌物。

係咪繼續觀察同比lysine佢食就可以?
一隻兩個月 一隻四個月多啲 兩隻男仔
腸胃差係屙軟便?有冇諗住轉凍乾/生肉?

我有隻貓半歲之前係食全罐頭,屙屎成日屙到最尾嗰舊軟咗,癡到成個屎忽都係。之後停咗肉絲罐好咗啲,最後完全轉埋凍乾同生肉後就唔使幫佢抺pat 了

Btw 我嗰隻之前一食到有野kick住就即刻放棄唔食㗎啦
所以我諗有機會你隻貓貓都係同樣原因所以唔想食
體型有差別可能大d機會打交?
不過貓b應該都大機會玩得埋既
在線解答養貓新手問題(5)
https://lih.kg/3076840
我試左餵少左份量佢又好似冇呢個問題 可能係太飽搞到反胃
Anyway 多謝巴打解答先
凍乾果d 我再研究下
我罐罐仲有成百罐係度等佢清下先
2個半月貓 應唔應該放長糧?
一日正常食2餐 1/3濕糧+益生菌
之後中間時間會比少少糧佢食

每次一比乾糧佢就即刻食唒 究竟佢係唔知飽定我比得太少?
一歲貓,一個月嘔一次,都係未消化既乾糧,除左呢樣其他正常,又食又玩。最近俾化毛膏佢食,但嘔既都係未消化乾糧,又唔見有好多毛係入面。咁既狀態正唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞