在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
佢平時鍾意食乾糧多, 濕糧每日都有俾佢,但佢唔係咁鐘意食,食幾啖就走,都試過轉過好多款濕糧俾佢,但佢都唔係咁鐘意,食完幾餐之後就唔再食。

佢自己每日都會飲幾次水
今日痾得多啲,希望keep 住
親戚早排執到幾隻未開眼嘅bb貓,母貓俾漁護署捉咗所以攞咗返屋企照顧,
到最近發現佢哋開始生牙仔,同埋好active開始想逃獄
而家仲係人手隔兩三個鐘餵奶,想問下大概幾時可以試俾下其他糧,同埋有咩啱食
我自己都係新手貓奴所以唔太清楚,唔該晒
上晝痾左2次尿,份量都多,咁都放心D
一個月左右就可以加啲貓用牛奶落個碟度俾佢自己試lam先
之後再加啲離乳食物
慢慢調配個比較
離乳食物最好就係一啲泥狀幼貓罐
我覺得汪喵個質地幾好
貓b有咩針要打幾多錢左右
三合一
F3 $300幾一針
隻貓食左罐/凍乾,完全唔食乾糧仲用手拿落地
氣管敏感有啲咩supplement可以幫手改善?
養貓係咪唔用得香水
奶貓4日冇屙屎點算 係咪睇醫生穩陣啲
大概一個月大 肚有啲脹但食量正常有精神又唔似便秘
好想請教一下...
小弟養左隻英短三年 豹貓兩年 都係由佢地幼貓開始養 所以年紀都係3歲兩歲咁
屋企地方夠佢地跑跑跳跳 平時都係同我同老婆一齊訓房 (佢地多數訓床架/貓窩)
近依兩個月... 豹貓仔晚晚4點15分至4點30分準時抓衣櫃門... 不停整噪音嘈醒我... 我已經試過:
- 話佢/拍佢鼻: 唔驚 第二晚再黎
- 關佢入籠: 唔驚 第二朝一放籠就正常要摸 第二晚又4點半
- 佢訓教前同佢玩: 都有玩15-20分鐘 但佢玩到咁上下就無興趣 唔理我 玩唔得耐
- 關睡房門訓: 不停抓我房門嘈我....

我已經唔知可以點.... 屋企玩具又唔玩 佢係乖係唔怕人 但晚晚4:30我真係就快攰死....
求教
仲有方法係關佢o係第二間房.. 但又驚佢嬲... 周圍破壞...
(因為第二間房依家係書房黎....)
話佢姐係回應佢

最好真係得唔理佢
持之以恆
係咪即係帶耳塞訓教....?
關房門,然後唔理佢,同佢鬥耐性
一開頭無辦法
要關房門唔理佢
直至鬧鐘響 先出房門
佢慢慢就知
原來唔係佢叫醒你 係鬧鐘叫你先出黎

要堅持先有可能改到
同埋你之前回應佢
相信都要一段時間先改到
慘 我個回應已經係好惡咁不停拍打佢個鼻 (預左比貓奴屌...)
唉... 我試下完全唔理佢 多謝大大!
咩動作都係回應
只要係同佢互動
因為佢個目的就係要你出黎 同佢玩
因為你打完佢 之後咪又係同佢玩
除非你永遠對佢惡既姐
如果唔係佢都係會覺得你係善意 同佢玩
我有時要出一出房(例如唔記得刷牙
咁啱佢起門口叫
又怕佢地誤會
我會照出房但係完全唔理佢地
0互動0眼神接觸
做完自己野再入房
同埋其實除左想玩
會唔會係肚餓想你開餐?
我放長糧 佢哋想食就食
以前唔係咁 但佢兩隻嘢食飯好有性格 成日食兩啖走人 得閒再食
放長糧一定係得閒先食架喇
咁應該純碎想玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞