在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
都唔知點搞
但見到佢一個星期都重左0.1kg
就都係繼續咁餵
佢食得就係咁餵
反正幼貓食得就是福
暴增
咁應該就無問題
見佢日日頂住個大肚腩行下扭下
真係好好笑
我隻細貓三個月就拎咗返屋企,因為驚佢好似大貓咁爛牙所以入屋已經無食過一粒乾糧

三個月到七個月都係完全食濕,一日餵四餐,都係可以肥c大隻

其實好睇餵咩罐頭,嗰陣有一排餵k9肥得超快

如果真係驚肥唔到,都係餵凍乾/生肉好過
其實食乾糧真係會易爛牙?
我諗住以後都全罐鮮
冇諗過乾 凍乾同生肉做主食
凍乾可能會當零食餵就算
如果佢地肯食
其實唔會肥唔到
不過數字上真係好難達到幼貓能量要求300-400kcal一日
不過無論乾濕
都要刷牙呢
3個月大貓仔前2日啱啱接返屋企,主要放係籠到。
每日放風3-4次,每次大約半個鐘。
剛到埗仲跑跑跳跳,會玩逗貓棒。
尋日開始唔肯玩逗貓棒,成日訓/趴係到,好擔心係咪有抑鬱
屎尿都正常,鐘意食罐罐。
因為要番工所以晏晝會放乾糧放題 但係放係飯碗到既時候佢好似食唔到咁 平時我用手餵幾粒先食到可以點解決 今日第一日dum低佢去咗番工好擔心

利申 2個月大貓b
食緊wellness core幼貓糧
有阿,今朝見到好叻識掘坑同埋沙
琴晚我訓覺想困籠,佢嘈到拆天!拎個頭撞個籠忍唔住,我抱起佢,佢又乖乖咁訓覺調返住我自己訓唔到,最後我放佢落地,佢自己搵個地方匿埋就無再嘈!
係咩原因搞到咁,佢唔肯去軟氈訓
師兄,有無困籠養?我個隻衰仔唔困籠永遠唔知去左邊!隻cam 永遠搵佢唔到!搞到我返工勁膽心!
點樣拎主子做多d運動?
個d跑步機有沒用?
貓係熱愛自由嘅動物,唔鍾意困籠架
但為左俾佢適應環境 / 新環境有危險,頭幾日建議困籠
睇黎你果隻已經唔係好驚你,好想出黎玩
你可以試下教佢上床同你訓
首先教佢跳上床,如果太細隻跳唔到上去,就用箱仔整樓梯,用玩具引佢跳上床,make sure 佢識自己上床同落床先,之後擺d 玩具係床到,等佢上床同你玩,熟絡左慢慢佢會走過黎你訓

至於佢周圍走,係好正常,因為貓係充滿好奇心嘅動物,去到新環境第一件事係探索,所以之前同你講要小心屋企有冇潛在危險嘅位
正常匿埋耐左佢會自己出番黎,如果唔出,就試下嗌佢名 / 用有聲嘅玩具引佢
我果隻細個都係會匿埋,成日搵佢唔到擔心死
但係你搵佢嘅過程中,你會發現有某幾個位佢好鍾意匿埋,之後搵佢都易左
你亦都可以放d 紙箱類嘅野係屋企,等佢有個可以安心匿埋嘅地方

暫時睇你隻貓嘅表現都係正常貓會做嘅,唔洗太擔心
我張床好高,佢應該跳唔到,我見佢行路隻腳都震震下今日係公司試下拎紙箱返去比佢匿下先!如果係咁,師兄建唔建議我用籠?我見佢識去貓砂,識自己去食野!但我發現佢飲好少水,如果用針筒逼佢飲少少水好唔好?叫佢唔願出黎,我用手指係地下點幾下,佢會慢慢走出黎!
頭一個禮拜,我番工會困籠,屋企有人就唔困,確保佢安全,通常佢想走出嚟就會不停抓個籠同埋叫,都係好正常,等佢習慣咗新環境,唔使困籠嘅時候,問題就解決 如果佢行路震震下,睇嚟要留意吓佢會唔會先天隻腳有問題
我張床都好高,我用啲膠箱搭幾級樓梯俾佢上黎

貓係沙漠動物,隻隻都唔鍾意飲水㗎,所以建議比濕糧佢食例如幼貓罐,再加水,罐:水比例 1:1或2:1 (視乎情況加減,有啲唔鍾意太多水就會唔食),最好一開始唔好用迫嘅方法,反而係由細習慣啲食物入邊已經有水
我試過貓罐,凍乾加水!佢都唔食,剩係食上手乾糧(比我溝左1/3轉既糧落去)
個腳應該無乜問題,佢驚個陣就震震下,佢匿埋個下跑得快過我
正常2個月貓仔好少偏食,因為對佢黎講,所有食物都係未食過,好有新鮮感
你可以睇下係咪隻味唔岩,例如魚味太腥佢聞唔慣,就轉番純雞肉
想轉糧可以慢慢轉,例如放d 罐係底,放幾粒乾糧係面(或者調番轉),引佢食,新糧份量唔好一次俾太多,好易肚痾

亦有機會岩岩食完乾糧(if 長糧)佢未消化,冇胃口,可以餓佢一陣先俾濕糧

俾水可以慢慢加上去,唔好太貪心倒太多,都係果句貓唔鍾意飲水,俾少d 等佢習慣先
我買左純雞肉味,都係唔肯食,我試下買其它味比佢試下!我今日試下拎紙箱比佢,睇佢會唔會匿入去,我見隻隻貓都好鐘意紙箱!
玩厭左
2個月會唔會食濕會比較好
離乳期食咁乾會唔會好難消化
冇困籠 我而家都囉囉攣不過我封曬d危險窿應該都ok
我果隻反而鐘意人嘅臭鞋
愈臭愈愛
扒低係咁塞個頭入鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞