在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
剪指甲係需要
如果佢係未學識同人玩 要畀佢知你痛
一係唔睬佢
一係閙佢

唔可以當無發生or獎佢
按摩下巴堅有效

我同貓熟少少 佢反抗我就強行合佢口再按佢
細貓小心整傷佢 始終新手唔識就力
記得唔好咬完你就同佢玩
佢會學識左咬你=有得玩
(膠)畀手臂佢
慢慢試 慢慢升級
食濕左個口 返唔到轉頭
我隻貓近幾個月都唔食罐頭
試咗幾款都係聞下就走
而家主要烚雞肉同餵乾糧
條頸摸落去摸到啲骨
唔夠營養買咩補充好
烚雞肉有冇落營養粉㗎

如果日日食當正餐咁要落營養粉

試新罐頭可以加引食嘅肉鬆,之後再逐漸減少

如果唔係試吓食主食凍乾啦
有冇邊個牌子嘅營養粉推介
咪講笑 佢換牙期 已經好多野比佢玩同咬 佢淨係追擊手腳
好味小姐鮮食營養粉
好的,唔該晒
想問問Ching,4月底領養左一隻4歲英短成貓,入屋之前有冲涼,5月初第一次滴Frontline,不過當時唔係好揾到毛下皮膚,撥開d毛就滴左落去,上星期剛見到佢身上有一隻蚤,尋晚就見到一粒黑點,我估係蚤屎。用左DE粉兩日,佢個身,貓籠同佢平時鍾意攤抖果個位都有放,屋企用橙威寶同酵素清潔劑抹過,用蚤梳梳過幾次都揾唔到,想問下仲可以做咩?希望快d到6月可以第二次滴頸.....
想知點樣為之感冒?我隻貓三個月大 半日打左5-6次乞嗤但d便便係正常
睇下有冇黃色鼻水 同埋有冇咳 有就應該係
如果冇就應該係濁親
試吓比lysine 先

如果keep住幾日都打咁多乞嗤就唔係正常啦

正常貓無啦啦唔會打,就算有都係一兩聲

幼貓有咩事一律建議睇獸醫求安心

分分鐘拖一排又反而洗更多錢醫
有冇ching識分 貓仔 膀胱炎 定發情?
貓仔金漸層11個月大,食得痾得。
上個月開始發情周圍痾尿,比家人罵得好勁,跟住有次直程係我地面前賴尿,覺得唔對路就帶左佢去紅磡寵心睇醫生。照左超聲波醫生話有膀胱炎,食完5日藥加覆診;醫生話食埋今次藥就唔洗再返去睇。
但隻貓仔宜家又開始周圍痾尿,由睇完醫生開始已經冇罵佢,日日陪佢玩,驚到壓力大
真係唔知係發情 定膀胱炎返發
補充返 貓仔lam下面lam得幾密。d尿淺黃色 好似熟爛粟米咁既味
請教下,貓女今日剛做完絕育,幾時先會屙尿?今朝6點零7點屙完到而家手12am都冇屙過
幾點開始食野飲水
之前領養貓都係咩針都無打 上手唔知邊到執返黎
果時都好驚佢無打過針會有咩病 但係見佢d片精精靈靈咁
好彩得少少蟲杜左就無野
你地會幾時換貓砂一次
我每星期加一次貓砂 個半月左右成盤換
(好似有啲耐 我見上網啲人話3-4個星期成兜換)
佢次次一屙完我都鏟 同埋用豆腐砂 無臭味 仲有好大陣木/米味 好好聞
邊一款貓砂除臭最勁?
因為想擺貓砂盆喺房
睇汪喵好似幾唔錯 但價錢有啲貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞