在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實有24小時嘅動物醫院
建議你盡快帶佢去睇醫生
因為泌尿問題好快惡化
佢排唔走啲代謝廢物 就會影響返個身體
可大可小
其實你一觀察到有異常 就代表有問題
貓咪身體發出警號
特別係講緊泌尿就最好都係檢查下
你有冇定時清潔環境
因為有時就算斷曬尾
但人類外出都會有機會帶左蟲卵
一變成蟲就會跳上貓度
而且成蟲只佔其中5%
有5隻成蟲就等於有95粒蟲卵

最近收編咗隻朋友屋企嘅流浪貓
我應該好多嘢問
貓係咪唔飲得牛奶?
我返工就困籠,返到去就會開籠比佢四圍走!琴晚接返黎第二晚,訓訓下感覺有啲熱,起身望一望,原來佢上左我張床,幾時上黎我都唔知,因為張床都有啲高,佢上到黎無叫無成,係我格離趴喺度!係唔係可以唔洗困籠啦?今朝我返工,抱佢入籠,佢係咁叫!
成晚我覺得佢好乖
有寵物專用牛奶,可以上網搵下,多數貓貓都鍾意飲
如果你已經執好間屋,塞好咗嗰窿位,又有窗網,其實我覺得放佢岀嚟都得

係要睇清楚有冇潛在危險,我之前有個frd無擺好啲野, 岀門後隻幼貓打跌咗個電腦mon,之後就壓傷咗

所以執好啲雜物好重要因為幼貓正常係好活躍
有呀,不過有可能角位 床底清唔到,炸屋得唔得?
成日都想出去搵朋友
炸可能炸唔曬
有出過街就有機會帶返屋企
全日長放凍乾一係手餵一係加水先食
浸咗嘅乾要放濕糧面先食
想問下我隻貓2個半月大
食量勁細 食wellness core 95雞肉
一餐連1/6罐都食剩一半
search過話咁細個要食成250cal
依家一日一半都冇 點搞
另外 保養品pet pet primier神仙粉好冇用? 喺hktvmall見到都幾受好評
乾糧食成點?
有冇比過其他幼貓罐?

我嗰隻由細已經挑食,一開始返嚟比ziwi 罐之類唔肯食,要食汪喵罐
濕糧唔使加水啦
加水飲水都飽 唔使食糧
會無咁夠熱量
乾糧淨係食幾粒 一次食5g左右?
原主人比嘅Natrience魚混Taste of wild 鴨肉
其實佢每2個鐘就lur食嘢(喵喵叫應該係?)
但每次都食得嗰2啖
依家訂緊汪貓試下
隻貓仔肯食濕食仲好肯飲水,佢自己玩完就會去飲水!好欣慰
淨濕糧冇刻意加
佢舔到抽乾哂水份就走,所以先焗住要加,加完就翻嚟食
想問下點樣教到隻貓後空翻 然後有女上黎睇表演?
隻貓幾乎日日嘔,多數都係一啖毛,有時係未消化嘅糧,每次都係半夜4,5點嘔。已經睇過好多次醫生,仲轉埋處方糧都係咁嘔,唔知點搞
新貓奴留名學野

Btw 有冇巴絲一齊夾單訂 汪喵啲野?
求救
2個幾月貓乾轉濕
第1日朝早比80g罐 夜晚比返乾
第2日如是 夜晚就痾軟便了
點解咁

但佢又冇唔舒服 無嘔 正正常常咁 玩完又瞓
打左次乞痴 冇流鼻水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞