在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
佢好撚有恆心架,我已經有鎖道趟門佢都可以每個鐘死過嚟係到抓試下開唔開到

然後有時去柯個尿沒鎖房門,佢就已經入撚咗我房再開鳩我衣櫃之後閂門係入面訓。屌你養貓之後發覺趟門真係好撚戇鳩,連貓都識得開

然後以前仲癲,我家姐間房上面沒封死。鎖咗門佢沒得開門既...佢會搵路跳去上面入去
咁咪由得佢喵
係咁㗎啦
跟住等鬧鐘響先出房
我唔信日日咁做都唔得
我屋企所有趟門都係比佢地開到
房同衣櫃
唯有買好似飛機個種鎖

佢入到去一次就係想入去
咁你唔想比佢整醒
就係要搵方法等佢一次都入唔到架啦
再唔係咪認命比佢整醒囉
兩兄弟的貓貓嚟咗就嚟兩星期,細佬好隨和容易熟,哥哥比較慢熱,鍾意匿喺衣櫃頂好少落嚟。但衣櫃頂好高,要擔櫈先上到去,哥哥好少落嚟變咗同佢相處的時間好少,怕繼續係咁我同哥哥關係會越嚟越疏遠
我應唔應該攞嘢塞住櫃頂唔比哥哥上去?
三個月嘅貓仔 今日第一日接佢返屋企
一抱佢或者啲佢就一直煲水
一煲就煲好耐 同佢玩咁耐煲足咁耐
或者抱住佢都係咁煲 想問有冇咩問題?
今日第一日接貓貓 肯食野又肯週圍探索 但係剩係屙咗尿冇屎 係咪好正常
最好塞住
但係同時你要準備d竇/可以躲藏既地方
比佢起你活動範圍
可以參考jackson galaxy
https://youtu.be/nZRu8zlRTi0
本身貓都唔一定日日有屎既
除非係個d要人工催屎尿既bb
有尿有飲食ok啦
我最後都係捉番佢入籠,因為捉佢去睇獸醫方便d,同埋想佢習慣比人摸。

佢超驚人,我伸長brush去掂佢同帶手套掂佢佢會發癲狂抓同咬。

想請教下咁多位,困係籠度可以點樣親訓?

利申:用唔到唔理佢既親訓模式,因為捉唔到去睇獸醫,聞完人會打人,同埋第二隻貓會食埋佢d糧(因為佢驚人,食得好慢) 。
未夠3個月嘅幼貓
肚臍位凸起咗 軟嘅 行為同平時一樣好玩好食好訓 未打針
想問下會唔會係小腸氣?
有無人餵飯畀貓食
7月想養隻布偶貓,有冇介紹邊度買有保障
無 貓唔需要食飯
最緊要每次出現先比野食
有時間可以起佢附近安靜做自己野(起佢見到既範圍 唔理佢)
點解要餵飯佢食
貓係肉食性
正常人就唔會
但啲弱智就會餵
你係邊種
自推
大家有冇貓都係咁
聽日講早做手術會好啲,但有啲人又話會自己慢慢好

不過隻貓未打針,遲啲去打針先一次過check驚唔驚?
我唸除左醫生應該無人答到你
有無試過撈少少醬醬
唔得就唯有針筒隊入喉嚨
直接隊入佢個嘴
由側面嘴角隊入去
分兩三次以免濁親
你可以順住個喉嚨掃一掃
每一小次餵到就俾少少肉佢
塞住佢把口先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞