在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我櫃離開地下! 都要搵方法封左佢
咁搞笑,剩比隻鞋佢玩都得
係cam 見到佢,有毛巾唔訓,訓係貓砂度係唔係貓砂特別好訓D
但係番工好難餐餐濕 我係到就日日都係濕
係 始終細個 封咗d角啊危險窿我就任佢跑 佢好鐘意梳化底
唔建議幼貓食濕糧加水
咁好易食唔夠熱量
我覺得比埋濕糧已經夠
比佢習慣食濕
可能熱
貓砂涼
全濕糧隻貓d牙/口腔會唔會冇咁好?
利申: 成貓
有冇刷牙都好,全濕一定好過食全乾/半乾濕

我隻大貓之前食全乾,間唔中有刷牙都有甩牙問題同牙肉發炎

但食咗全罐之後好咗好多,食生肉之後更加無再發炎同埋甩牙

細貓就無食過乾糧,淨係食罐頭或者生肉,牙齒就一直無乜問題

但食乜都係要刷牙 食生肉先可以刷得無咁密
我之前都有喺度講過,如果大家嘅貓貓有牙齒牙肉問題嘅話,建議少食羊肉、牛肉 etc. 容易上火嘅肉類

同埋可以自製薏仁雞肉蛋羹比貓貓食,上網有食譜,針對口炎等口腔問題利申試過整比大貓食,食咗一排個口真係無咁臭
唔會
少碳水就少d牙齒問題
姐係好似人食餅乾會好痴牙
肉粒又比肉泥好(牙齒問題方面)
不過無論咩飲食(除左生骨肉)
都要刷牙
行路問題我都有經歷過 佢大咗就無野
想請教吓 刷牙係咪淨係刷外面就ok?
入面使唔使刷?
梗係要
你刷牙都唔可以淨係刷外面啦
Thanks
我見啲教學片淨係刷外側都覺得奇怪
不過刷唔刷到入面就另一回事
好你send比我望望~
TG @igorchan1990
一日鏟兩次屎啲貓砂都仲係好臭 有冇人用過arm hammer嗰隻粉 效果如何
家貓有蚤,滴左3個月frontline plus ,次次2星期又返黎,用蚤梳佢又坐唔定好難梳,beaphar殺蚤噴霧拎岀黎都已經9.9閃人😭沖涼既話用邊隻洗蚤水好,佢又驚風筒。感謝樓主幫忙
我隻4歲貓女係咁入廁所咇幾滴尿,入得好密
但佢有屎屙,胃口,精神冇問題
正唔正常?
如果你都講到入得好密,咁姐係都唔正常啦

快啲去睇獸醫啦,尿道、膀胱問題可大可小

貓貓平時食咩㗎?
典型屙唔到尿
要即刻去睇醫生放尿
食乾糧
非常嚴重
一直屙唔到尿會腎衰竭
最好聽日即刻睇醫生
食乾糧咁佢飲水點樣?
https://www.3littlemeow.com/products/dogcatstar-urinary-health-support?gclid=CjwKCAjwy_aUBhACEiwA2IHHQHUqu6u88HQWM7MEIg6soJZ25AiP6nuf7m--jXvIgWv2Nv6QFjO2uxoC3UkQAvD_BwE
啱啱餵咗佢食依隻supplement(之前買落,但勁大粒膠囊冇餵過佢食), 佢已經冇再入廁所刮刮刮,睇下啲尿會唔會正常返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞