在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
幾個月前$1230一隻,但係我見張報告同平時d人係出面獸醫驗血d紙有啲唔同,少d野咁,但係我唔太清楚
我諗住買蟲草有無邊隻牌子推介?
我香水香薰全部無再用 真係想噴都係出咗街先噴 去完街返到屋企就散得7788

佢哋鼻仔太靈敏 盡量唔俾佢哋聞太濃化學野啦
想問我隻貓仔蛋白尿濃道太高, 係咪食少啲蛋白質嘅貓糧就可以解決
但屋企養貓 好大浸貓味
點會啊
你養好多隻咩
定你屋企空氣唔流通
生熟唔可以太近咁餵 咁凍乾零食呢
請問各位巴絲1歲貓係咪已經可以減到兩餐?宜家7點一餐乾糧、3點一餐乾糧、11點一餐濕糧,但想夜晚嗰餐轉凍乾

如果轉朝早10點食完乾糧,夜晚11點再食凍乾得唔得
零食唔會餵好多掛
少少唔怕
貓天性少食多餐
成貓可以做到兩餐
但係一定無咁舒服
最好都唔好啦

轉凍乾既話 全日凍乾咪得加唔加水
話生野消化時間短 熟野消化時間長
唔可以溝埋一齊
會令到消化無咁好
住低層好少開窗
我隻貓兩歲,領養咗4個月倒,平時相處冇問題好痴人,不過有時佢會冇啦啦着咗制咁撲人,同佢講完唔得之後就抓人同咬人,可以點做
求各位解答
貓仔兩個月大
成日流眼水
抹出黎係白色 有諗過會唔會係新環境應激反應
持續左一星期左右 眼水係有越來越少 但都keep住有
係咪要去睇下醫生?定呢個係幼貓常見?
另外知道幼貓要識多d唔同野
每日都會比罐(早上)+ 乾(夜晚)佢食
乾糧開始唔係好鍾意食
要點樣訓練返佢食乾糧?
定就返佢比罐就算?
謝謝各位指教
請問各位有冇整貓網公司推介?
我都係又罐又乾
佢肚餓自然會肯食乾架啦
買定領養?
我都係三花
我上星期都發現屋企隻細貓頭頂同腮各有一粒,又係好似結咗蕉咁,feel到可以刮得甩

嗰陣都驚係癬,所以book咗獸醫

去咗寵心睇,個醫生話唔係癬,應該係類似人嘅暗瘡咁,因為r爆咗所以結咗蕉

最後都係比咗消毒藥水同埋藥膏就搞掂,幾日就自己甩咗蕉無突起了

不過如果驚就去睇吓
咁眼水既問題可以點做
佢咁細個都係睇醫生穩陣啲
呢啲錢唔慳得
求大家推薦肉醬/肉泥/mousse質地嘅罐罐俾我隻挑食衰貓
K9 ziwi peak開始唔食
汪喵 怪獸 heromama 陪心 肉球世界 好味小姐 aatu instinct animonda全部都唔食
而家淨係肯食Celtic connection同貓待但都開始食厭
試吓幾個牌子不同味隔俾
我二個牌子,各10味
佢10日先重覆一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞