在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔係加落罐
加落好少量 好重口味既液體零食例如ciao醬醬
就算係副食罐
都唔會夠重口味蓋過陣味
有無試過餵完即刻比零食
為左食零食就吐唔到出黎
其實最唔苦係隊入喉嚨
一係你再翻診所叫佢地教多你幾次
建唔建議係籠度夾硬摸佢?

佢好反拒,但又驚佢習慣左唔俾人摸 係咪會成世都冇得摸
岩岩拎左2個半月既貓仔返屋企,佢好驚,唔夠膽出貓袋,已經放左水同糧係附近,係唔係比d時間佢適應下先
我會唔建議
始終佢仲怕你
就算比你摸
都係格硬驚住咁比你摸
有冇預備個籠俾佢?
放晒砂盤 食物 水 毛巾入籠,捉佢入去,面頭蓋一塊深色布,佢慢慢會適應
藥水已經算好易餵

左手捉住佢舊後頸肉
左手臂輕輕壓住/圈住佢個身
佢掙扎就輕輕用力壓住
右手係嘴邊(大約犬齒位),"叫"開,一野打入去
可以分兩次,如果分太多佢會好易走甩
之後可以用針筒餵埋水,等佢沖落去
一字記之曰:快狠準
本身屋企無貓,無預備到
對佢黎講 貓袋=comfort zone, 糧水係晒comfort zone 出面,唔肯出黎都好正常姐,反而搞到佢唔食野唔去廁所,又驚,之後仲難適應

如果仲未搞掂,不如依家時間仲早,出去買晒d野
俾張示範圖你

糧兜 水兜 尿布
毛巾(可以用一件你著過嘅衫
蓋面嘅深色毛巾
放件玩具仔入去做伴

如果個籠冇咁大,砂盤用平底方形既膠兜就得,去家品店買

2個月貓仔好親人架,難度好低,入屋果下每隻貓都會有困難,所以要準備得好d
我摸佢,佢唔哈氣唔叫唔抗拒,好乖咁趴喺度🤦🏿🤦🏿就黎係個貓袋打死都唔肯出黎

跟師兄做晒!佢係籠入面有走黎走去,好似有啲進步

頭一兩日可以俾佢係入面訓教
有人果陣就打開門,等佢自由出入,同埋放下風
同時係大家嘅適應期,留意下屋企會唔會有d 窿喇佢匿埋左,出唔番黎,就封住佢
適應得好嘅2-3日就可以自由活動,如果唔係通常一個禮拜都ok ga la
到佢可以自由活動,屋企又冇隱藏危險位,就可以收起個籠
好 我已經收埋左好多野,希望佢快啲適應有我既生活

補上大佬正面圖一張!
虎紋好正

你留意下佢有冇去廁所,捉佢隻手抓沙,咁佢應該自己識去
4個月又真係要食下乾糧既
不過貓都係唔鍾意改變
一時唔習慣姐
或者可以試下平時餵濕糧 面頭加dd乾糧?
or乾糧完全長放起度 唔係出門先放
佢習慣下或者會試下
凍乾唔加水都唔食?
應該幾吸引架
Out fo左落個籠度
建議補發主子正面相
我有時都驚淨食濕會追唔上佢每日熱量
但就會餵五餐俾佢
淨食濕糧好難達標
個數字太高
餵高卡肉泥罐都好難
再唔係就撈少少乾入d濕糧度比佢食
不過其實體重有增長應該都ok
就算熱量唔達標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞