在線解答養貓新手問題(4)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
問下大家 絕育傷口點先叫靚? 成抽嘢腫腫地係咪正常

好少聽生癬會無心機玩
神仙水同泡泡靈應該係獸醫一致認同最廢嘅嘢

有無清潔埋屋企環境呀?
之前醫生建議我係困籠加每日清潔個籠同啲毛巾
甩出黎嘅毛會傳染 熱水浸30分鐘先殺得死啲菌
所以好易一邊好返 另一度又生

有無開冷氣/抽濕機?頭罩有無日日換?定箍住頸撻癬 消毒完又箍返落去

患處直徑3cm最好剃哂真係好撚work
講緊一星期會開始有好轉
唔係剃完會即刻好
身用lime sulfur dip 嘴邊用白醋原液

其實我想問好耐 生熟要隔12嗰鐘 但無理由幼貓一日餵2餐
因為我打算將乾糧轉ziwipeak 風乾糧 其他時間罐
咁我應該點餵 我一日餵4-5餐
有無畀眼屎漿住隻眼?隻眼有無紅?隻眼有無開唔大?如果都無就應該無乜事,有嘅話就去睇醫生拎眼藥水滴返一個星期應該就無事
我隻仔閹完後個袋袋好似謝哂皮嘅荔枝咁,同你嗰隻差唔多,不過無紅無滲血無腫囉

你困佢喺籠幾日等傷口好返啲先放返出嚟啦,唔係又整爆傷口有排先好
咁你唯有一係唔好轉ziwi
一係其他時間罐轉凍乾加水
我隻布偶都好多眼屎 日日要幫佢抺 但個醫生又話無事
去藥房買呢隻

另外人貓都要食維b
好細粒好得意
想問下,貓貓接返去之前發左未
定其實一直都有架
除頭罩同佢玩咗一陣佢又會走去r自己啲癬我試試你啲方法 可能清潔真係做得唔夠密
另外Lime sulphur dip喺邊到買?唔係好搵到thank you絲打
係前腳脾隔離 應該唔係lin頭
佢一開始喺鼻度發 睇返接返嚟之前啲相鼻嗰度都有一點黑色 但一直冇發出嚟
一轉環境冇耐就有了
同埋接返嚟之前帶佢去寵物舖沖涼 唔知係唔係嗰度惹到
定其實食罐同食風乾糧都唔使隔咁開? 因為2個都係純肉
我睇話係因為消化肉類同消化澱粉嗰時間好唔一樣先要分咁開 (胃酸濃度 腸蠕動嗰啲)
但係我唸都要隔翻起碼6個鐘
雖然肉成份高
但係熟肉同生肉消化時間都唔同㗎
所以先要分開
咁如果6嗰鐘都ok 一日都4餐
我諗話隔12嗰鐘嗰隻係 生骨肉同乾糧依type既生熟
加油 長久戰黎
其實都係硫磺嘅一種
獸醫開勁細枝 唔遮光又會走味
又唔敢係藥房買 驚溝錯比例
所以個時上Amazon搵for pets
直運過黎一星期收到 一枝開水開到7,8公升
https://www.amazon.com/Lime-Sulfur-Dip-Dogs-Horses/dp/B07NZJ6DFC
呢個相差咁遠就真係要隔耐d
我隻貓幾個月前都試過
帶咗佢睇醫生檢查又冇咩事 話只要唔係好密同埋唔過1分鐘就冇事
之後買咗挑食毛孩嗰個川貝鱷魚粉俾佢食就少咗好多呢個情況
冇呢啲野純粹係每日都有粒乾眼屎要抹
但佢又唔係好比人抹
已經將佢同埋籠放入房 希望佢黎緊會好d
尋日衰仔好似痾唔到尿咁去左睇醫生,食左幾轉藥,今日有痾但係份量都係偏少,係咪再俾醫生望下好D
你平時餵乾糧?
要補充返水份⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞