The Batman (2021)劇透討論區

567 回覆
60 Like 13 Dislike
歐洲文藝片我都頂得順,慢得嚟又冇進度嘅真係on79
好彩無
個演員做得好差,完全無joker種神粹
近距離爆炸都只係暈底,塊面沒傷啦。少少散彈有幾傷呀
https://www.youtube.com/watch?v=K6jtXTaBNPs
重度果隻
個下巴燶曬
有啲嘢唔需要講得太白
有無人覺得暫時第一套尚未超越 TDK系列

選角淨係 Jim + Lucius + Alfred已經屌打新batman啦
但個人覺得Batman Begins都係一般,真係得TDK上到神枱級

我願意俾多一集機會俾吸血仔原班人馬磨合下點拍續集
依下超un耳
黑人無有錢人咩
超鍾意佢揀追思會個教堂同Bruce屋企
超哥德式好靚
如果下集focus係Falcone留落黎嘅權力真空就正,Penguin同其他mob boss爭地盤,再加d痴線佬搞事
今集少人讚既係奸角分scene處理得好
每人有佢地既工作去推動故事
企鵝係介紹,謎語人係主奸角
Falcone係揭露Bruce老豆黑暗面
但睇落3個鐘已經係俾咁多奸角發揮既極限時間

如果下一集仲出企鵝+ joker + 出獄謎語人+ 其他mob boss可能會導致某d角色戲份唔夠,就會重複tobey版spider man 3 既失敗架喇
https://youtu.be/HFHwaINeXeg
有無人留意到Falcone由變型金剛搞笑擔當轉做黑社會大佬
我諗好多人都唔算佢下集就即刻推Joker做 main villain,可能做返deleted scene個種Hannibal/顧問角色先仲得意

個人想佢出court of owls
可能企鵝/ Joker二揀一
但私心會想two faces
唔知各位巴打有冇睇過killing jokes
佢最後果幕係我最鍾意既漫畫橋段
Joker講完個笑話之後居然可以見到batman大笑
係因為其實batman都知自己痴線既
佢一直走唔出當日果條後巷
講真父母被殺係好慘
但佢咁有錢,其實正常人要move on應該唔難
但佢揀左每晚著住件蝙蝠緊身衫出嚟行俠仗義
仲要揀蝙蝠係因為想有人驚佢
點睇都唔多正常
佢都好清楚,所以joker講完笑話佢先一齊大笑
我覺得呢個係bruce wayne同batman既本質
亦都令到我咁鍾意佢
無論點扭曲都好,batman始終有自己一套既正義
講左咁多,都係想講我覺得呢套戲比到我睇batman既呢個本質
無論係日記既首尾呼應,同alfred既係病房傾計既內容,仲有同riddler係arkham既對質,都睇到套戲有意探討呢樣野,佢想面對自己既黑暗
加埋套戲氣氛真係好,所以我係收貨既
但riddler真係好唔掂,成個燥狂糞青咁,一d都冇riddler成日笑笑口果份優雅同從容不迫
真呀 court of owls係好夾佢呢個style
Joker我諗下集出現既機會都細 導演都話未諗過下集會有佢 仲話想拍mr freeze
講多少少,batman係我由細到大最鍾意既英雄
我覺得batman吸引係兩個位,第一當然係佢係justice league到表現出既神級戰力,佢係個普通人,但只要比時間佢準備,成個dc加埋都唔夠佢打
第二係佢返到gotham,同成班一樣冇超能力既罪犯既碰撞,成個gotham,無論係罪犯定batman,一樣好似個城市咁滿身傷痕,batman本身都有問題,佢永遠走唔出果條後巷,但佢仍然努力維持治安,佢癲到連自己都唔信(比左superman一個可以對付自己既suitcase)佢惟一既底線就係唔用槍唔殺人,但佢幾扭曲都好,仍然可以睇到佢既正義,再對比埋一眾batman既villains,真係個個都係有血有肉
係 所以勁憎ben版 勁唔符合原著 原著多智近符妖
Ben比Lex鳩噏兩句就信到十足 比人當狗咁撚
又係一個衝動撚 居然係冇任何防備嘅情況之下就貿然復活超人 差啲就被超人團滅 根本破壞晒成個角色嘅魅力
套飛鼠裝的確係柒既
你用飛鼠裝唔係問題,個造型都似返隻蝙蝠丫
咁佢仲有拍過其他戲嘅
如果有Court of Owls, Riddler應該殺完頭1,2個target就死撚咗
一個普通人好難一手扯開對門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞